Shutterstock

Nieuws Stikstof

'Melkveehouders Brabant met oudere stal zitten klem'

16 November 2022 - Linda van Eekeres

Melkveehouders in Noord-Brabant met een stal ouder dan twintig jaar zitten klem, constateert Stichting Stikstofclaim (SSC). Ze moeten volgens eisen die per 2024 ingaan een emissiearm stalsysteem hebben, maar de provincie heeft de afgifte van vergunningen om zo'n stalsysteem te kunnen toepassen on hold gezet. SSC eist van de provincie dat zij de eisen intrekt of opschort, anders gaat zij naar de rechter.

De Raad van State oordeelde onlangs dat bij een aanvraag voor een natuurvergunning bij drie soorten stalsystemen niet alleen mag worden uitgegaan van de ammoniakemissiefactoren op de Rav-lijst. Er moet ook een 'passende beoordeling' worden uitgevoerd. Hoe die eruit moet zien is echter nog onbekend, voert Stikstofclaim aan.

Noord-Brabant heeft, vanwege de uitspraak en een rapport van Wageningen University & Research over stalsystemen, besloten om aanvragen voor een natuurvergunning voor stalsystemen voorlopig niet inhoudelijk te beoordelen en op te schorten. "Veehouders kunnen dus op geen enkele manier een natuurvergunning verkrijgen voor het toepassen van een emissiearm stalsysteem", aldus Stikstofclaim.

Voor 1 april 2023 moeten melkveehouders met een stal ouder dan twintig jaar een plan van aanpak indienen, terwijl er een uitspraak ligt van de Raad van State dat de Rav-lijst niet het goede kader is, schetst SSC-voorzitter John Spithoven het probleem tegenover Boerenbusiness. "Iedereen die wacht moet aan nog scherpere eisen voldoen en nu zijn die al nauwelijks haalbaar." Volgens Spithoven maakt Brabant 'een enorme fout'. "Ze verlangen van boeren wel een plan van aanpak, maar ze kunnen geen vergunning verlenen. Dan dwing je bedrijven om illegaal te worden, dat kan niet." Het probleem speelt alleen in Brabant, bevestigt de voorzitter.

SSC wil dat de provincie het traject binnen twee weken stillegt tot er duidelijkheid is. Zo niet, dan begint de stichting een procedure.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Achtergrond Stikstofstemming

Kabinetskeuring en de persona's van Van der Wal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden