Shutterstock

Nieuws Stikstof

'Melkveehouders Brabant met oudere stal zitten klem'

16 November 2022

Melkveehouders in Noord-Brabant met een stal ouder dan twintig jaar zitten klem, constateert Stichting Stikstofclaim (SSC). Ze moeten volgens eisen die per 2024 ingaan een emissiearm stalsysteem hebben, maar de provincie heeft de afgifte van vergunningen om zo'n stalsysteem te kunnen toepassen on hold gezet. SSC eist van de provincie dat zij de eisen intrekt of opschort, anders gaat zij naar de rechter.

De Raad van State oordeelde onlangs dat bij een aanvraag voor een natuurvergunning bij drie soorten stalsystemen niet alleen mag worden uitgegaan van de ammoniakemissiefactoren op de Rav-lijst. Er moet ook een 'passende beoordeling' worden uitgevoerd. Hoe die eruit moet zien is echter nog onbekend, voert Stikstofclaim aan.

Noord-Brabant heeft, vanwege de uitspraak en een rapport van Wageningen University & Research over stalsystemen, besloten om aanvragen voor een natuurvergunning voor stalsystemen voorlopig niet inhoudelijk te beoordelen en op te schorten. "Veehouders kunnen dus op geen enkele manier een natuurvergunning verkrijgen voor het toepassen van een emissiearm stalsysteem", aldus Stikstofclaim.

Voor 1 april 2023 moeten melkveehouders met een stal ouder dan twintig jaar een plan van aanpak indienen, terwijl er een uitspraak ligt van de Raad van State dat de Rav-lijst niet het goede kader is, schetst SSC-voorzitter John Spithoven het probleem tegenover Boerenbusiness. "Iedereen die wacht moet aan nog scherpere eisen voldoen en nu zijn die al nauwelijks haalbaar." Volgens Spithoven maakt Brabant 'een enorme fout'. "Ze verlangen van boeren wel een plan van aanpak, maar ze kunnen geen vergunning verlenen. Dan dwing je bedrijven om illegaal te worden, dat kan niet." Het probleem speelt alleen in Brabant, bevestigt de voorzitter.

SSC wil dat de provincie het traject binnen twee weken stillegt tot er duidelijkheid is. Zo niet, dan begint de stichting een procedure.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Stikstof Stemming

Over stikstoftafels en een bloeddronken MOB

Nieuws Stikstof

ZuivelNL wil effectstudie landbouwplannen

Nieuws stikstof

Vrees voor afpakken bezit door Brabantse staleisen

Nieuws Landbouwakkoord

Kabinet wil boeren zelf met perspectief laten komen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief