Shutterstock

Achtergrond Stikstof Stemming

Onbekommerd doorpraten over krimp landbouw

13 Januari 2023 - Klaas van der Horst - 26 reacties

Zo'n 35 deelnemers mochten vrijdagmiddag aanschuiven voor het brede overleg over een landbouwakkoord. Zij lijken een soort controlegroep te zijn, om mee te nemen wat aan de hoofdtafel of een van de bijzettafeltjes wordt vergeten. Toch lijkt er door de overheid met de onderverdeling in hoofdtafel en subtafels ook een strategische beweging te zijn gemaakt, bewust of onbewust. In onze wekelijkse rubriek Stikstof Stemming geven we op onze eigen wijze een impressie van de stikstofcrisis.

Kijk naar de tafelbezetting naar de landbouw. Aan de hoofdtafel zit namelijk de inschikkelijke LTO-voorman Sjaak van der Tak, een aarzelende Agractie, en een NAJK en Biohuis die weinig van zich laten horen. Terwijl de pijn niet op het hoofdpodium, maar aan de sectortafels zit. De melkvee-, varkens-, pluimvee- en kalverhouderij en ook delen van de akkerbouw mogen op die tafels hun problemen aankaarten. Wat in het overleg precies wordt besproken, blijft grotendeels vertrouwelijk, maar er zijn geen tekenen dat de druk op de landbouw om in te leveren, te krimpen en ruimte te maken, minder is geworden.

Nieuwe inzichten genegeerd
Het is en blijft zoals het was vanaf het regeerakkoord, ondanks veranderende inzichten over de relatieve bijdrage van agrarische emissies. Dit kwam onlangs naar buiten in een artikel in het gezaghebbende tijdschrift Nature. Daarin wordt gesteld dat het effect van verbrandingsmotoren relatief veel zwaarder mee zou moeten wegen. Ook aan de andere bekende punten mag niet worden gemorreld. Dan bevreemdt het des te meer dat energiebedrijven voor het doen van gasboringen stikstofruimte mogen benutten van landbouwbedrijven die al jaren niet meer actief zijn, zoals MOB aantoont. Of dat Nederland niet protesteert tegen de Duitse bruinkoolwinning. Hoe kunstmatig moet de scheiding tussen de ene en de andere inzet zijn?

Het grootste deel van de Tweede Kamer laat de eenzijdige en slecht onderbouwde focus op landbouwemissies ook grotendeels voor wat die is. Wanneer als gevolg van die focus rare fouten aan het licht komen, zoals enkele maanden terug met de Top 100 stikstof- en ammoniakemittoren, dan wordt wel een extern onderzoek aangekondigd, maar laat actie op zich wachten.

Ondeugdelijke data RIVM
Het RIVM maakte de lijstjes met op verzoek van GroenLinks-Tweede Kamerlid Laura Bromet en ging daarbij tot twee keer toe in de fout. Uit inmiddels gepubliceerde WOO-stukken blijkt dat de medewerkers van het RIVM zich bij herhaling op ondeugdelijke data baseerden. Dit tot woede van minister Christianne van der Wal, de Tweede Kamer en diverse gemeenten. Er zou een extern onderzoek komen om herhaling te voorkomen. Volgens de laatste informatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt daar nog over gesteggeld.

Klemzetten van de veehouderij en daar onbekommerd aan meedoen, lijkt belangrijker dan deugdelijk (laten) onderzoek doen. Eén lichtpuntje voor de landbouw bleek overigens wel uit de gepubliceerde stukken, als het RIVM daar dan wel goed mee zit. UBN-nummers van landbouwbedrijven vallen volgens deze dat ook onder de AVG-wetgeving.  Als dat zo is, hebben veel instanties nog aardig wat reparatiewerk te verrichten.

Zwaan kleef aan
Ondertussen begint de informeel georganiseerde landbouw zich steeds sterker te verweren. Na de start van een procedure tegen de koppeling van Aerius aan de stikstofwetgeving zijn de stichtingen Stikstofclaim (SSC) en NewMob een procedure gestart tegen de reparatiewet voor de aanwijzing van 101 Natura2000-gebieden. Dit had overigens weer een opmerkelijk effect. Beide organisaties hadden de dagvaarding amper klaar of ook andere agrarische organisaties vroegen om een kopie. Zwaan kleef aan. Toch maakt niet heel LTO bezwaar tegen de nieuwe aanwijzing van Natura 2000-gebieden. De ZLTO zag aanleiding om niets te doen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
26 reacties
Abonnee
JD 13 Januari 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10902483/onbekommerd-doorpraten-over-krimp-landbouw]Onbekommerd doorpraten over krimp landbouw[/url]
SP tweede kamerlid wie?

Redactie: dank voor de attentie! Direct aangepast.
Abonnee
SjefO 13 Januari 2023
Het D66 gedrocht staat als een huis 6 A 7000 bedrijven de nek omdraaien, dat is uitgangspunt voor dit kabinet en Sjaak van der Tak (CDA) hobbelt rustig mee.
Als de agrarische sector de handen niet ineen slaat zijn we verloren.
Sjaak van der Tak is momenteel meer een splijtzwam dan een vertegenwoordiger van de agrarische sector dit moet absoluut een halt toegeroepen worden.
Eendracht maakt macht is nu meer nodig dan ooit.
Abonnee
Gerben 14 Januari 2023
Wanneer wordt nu eens geaccepteerd dat ammoniak een verwoestende uitwerking heeft de natuur!! Pas daarna kan aan oplossingen worden gewerkt. Agrarische ondernemingen moeten hun deel leveren en zelf hun verdienmodellen presenteren. Niet alles kan! 10-Tallen procenten minder vee, met daar tegenover bijvoorbeeld een faire gegarandeerde melkprijzen binnen de EU en volumemaximum. Dan de verlammende marktwerking in de EU afschaffen. De marktwerking werkt toch al niet in de EU. Namelijk door misbruik van macht is de melkprijs in Nederland bijna 20 euro/100 kg hoger dan in Frankrijk.
Door dezelfde machtsmisbruik, overduidelijke concurrentiebeperking zijn de consumenten de klos. Nu de agrarische bedrijven 'goud' verdienen, hoor je LTO c.s. niet.
Abonnee
Zeeuw 14 Januari 2023
Gerben-Tjeerd de Groot van D66 ofCU blijf lekker kegelen tegen de boeren. Het is bijzonder dater nu zoveel boeren aan tafel zitten. Alle, bijna alle boeren weten dat er reductie moet komen vanNH3. Maar wel eerlijke verdeling en geen malafide cijfers. Fouten van nog steeds van 35% tot 100% afwijking, zgn vergissingen bij RIVM, nieuwe natuursnippers toevoegen zonder enige inspraak, PAS melders naar de schadefonds verwijzen, han€havings sommen van € 50.000 opleggen, liegen over EU regelgeving, Provincie Overijssel die liegtaan tafel, welke provincies nog meer….
Oplossing: alle overleg opschorten komende week tot eea mn voor PAS melders is gegarandeerd. Ook Sjaak van der Tak en anders bij nieuwe vakbond of FDF aansluiten
Abonnee
Louis Pascal de Geer 14 Januari 2023
Vanuit mijn nuchtere verstand zou ik iedereen aanbevelen om NIETS meer te doen totdat er een NEDERLANDS advies komt nadat een uitgebreid onderzoek heeft plaatsgevonden met inbreng van Universiteiten, Instituten en andere onderwijsinstellingen en de agrarische sectoren over WÁT onze eigen conclusies zijn over de problematiek van Stikstof (en CO2), Natuur en Landbouw in de breedste zin en WELKE de aanbevelingen zijn om tot een oplossing te komen.
Brussel en Den Haag schijnen er niets van te begrijpen en vandaar deze aanbeveling vanuit mijn consultatiebel waar ik nu echt lekker WÉL in zit!
Theo 14 Januari 2023
De LTO zou het zogenaamde stikstofprobleem bij de wortel aan moeten pakken. Namelijk waarom worden kunstmatig stikstofarme heidevelden als referentie gekozen, en niet de oorspronkelijk aanwezige loofbossen? De huidige natura2000 gebieden zijn meestal oude heidevelden die stikstofarm geworden zijn door daar eeuwenlang stikstof te winnen (schapenmest en plaggen). Het is van de gekke om deze uitgemergelde stikstofarme gebieden als referentie te nemen. Veel logischer is het om de 1000 jaar geleden aanwezige loofbossen als referentie te nemen. Deze waren relatief rijk aan stikstof, en hebben ook geen probleem met stikstofdepositie uit landbouw, verkeer en industrie. Hiermee zou het stikstofprobleem in een klap opgelost zijn. Dat dit soort feiten niet eens onderwerp van discussie zijn geeft mijns inziens aan dat het helemaal niet om stikstof gaat, maar enkel om het inkrimpen van de intensieve landbouw / veehouderij. Hiermee zijn we getuige van een soort show waarvan de uitkomst helaas al bekend is.

Theo
Abonnee
Zeewind 14 Januari 2023
Dus: Sjaak van der Tak, nu overleg naar de basis oorzaak eisen vraag Theo! Anders moven en de Hoofd-Tafel overleg opschorten.
info 14 Januari 2023
Er is helemaal geen NH3 probleem , er is een NOX probleem van de week werd duidelijk dat er 9 miljoen auto's in Ned. rondrijden en er in afgelopen jaar 200.000 bij zijn gekomen die meer en vuilere uitstoot hebben dan ons vee, hier word niets mee gedaan, ja ze maken ze elektrisch maar om dat te maken hebben we ook brandstof nodig dus vervuiling, in welke berekening van aeres of rivm zien we dat terug . Dat past niet in het straatje van de zittende overheid, om dit tij te keren van leugen en bedrog zullen we massaal onze stem op andere leiders moeten geven die wel verstand van economie hebben, en hebben wij nu de zware taak om zoveel als mogelijk burgers tot dit inzicht te overtuigen
Abonnee
kempenboer 15 Januari 2023
Gerben, Gaat de gemiddelde burger ook tientallen procenten van zijn wagenpark weg doen dan? En ook 40 procent minder vliegen? Denk het niet. En je moet je maar eens verdiepen in de franse melkprijs. Een paar private ondernemingen ( met aandeelhouders die winst willen zien) zorgen voor een veel te lage melkprijs, met een leegloop van het platteland als gevolg.
Abonnee
Gerben 15 Januari 2023
@Kempenboer je geeft precies aan waarom het door een ieder bejubelde vrije marktprincipe niet werkt. Daarom afschaffen en vervangen door een faire gegarandeerde EU-prijs. Nu verdienen boeren goud, maar volgend jaar is het weer sappelen bij lage marktprijzen.
Ik ben er voor dat de vervuiler betaald, dus beprijzen, dat geldt ook voor autorijden en vliegen enz.
Abonnee
kjol 16 Januari 2023
Van der tak denkt alweer verder. Na de LTO wil hij okk weer kansen hebben en dus nu niet teveel gesodemieter met politici veroorzaken.
Abonnee
jan 16 Januari 2023
en zijn zoon is ook al burgemeester
bijzondere familie, alles doen om hoog op de ladder te komen
Abonnee
Rekenkamertje 16 Januari 2023
Altijd weer boeiend te zien hoe mensen over andere mensen denken. "alles doen om hoog op de ladder te komen", "Na de LTO wil hij okk weer kansen hebben en dus nu niet teveel gesodemieter met politici veroorzaken." Wat zegt dat over Jan en Kjol?
Abonnee
kjol 16 Januari 2023
Dat dit helaas vrijwel altijd de realiteit is in het land van de pluche zitters.
rekenkamertje 16 Januari 2023
En als er een beslissing genomen wordt die voordelig is voor de landbouw is dat dan ook omdat het een pluchezitter is? Of dan ineens niet?
Abonnee
CM 16 Januari 2023
rekenkamertje schreef:
En als er een beslissing genomen wordt die voordelig is voor de landbouw is dat dan ook omdat het een pluchezitter is? Of dan ineens niet?
Van die van der Tak hoef je maar één ding te verwachten; zo gauw mogelijk tekenen bij het kruisje van het vod dat hij voorgelegd krijgt van de regering .
Abonnee
Rekenkamertje 16 Januari 2023
CM schreef:
rekenkamertje schreef:
En als er een beslissing genomen wordt die voordelig is voor de landbouw is dat dan ook omdat het een pluchezitter is? Of dan ineens niet?
Van die van der Tak hoef je maar één ding te verwachten; zo gauw mogelijk tekenen bij het kruisje van het vod dat hij voorgelegd krijgt van de regering .
Grote flauwekul. Onderhandelen is een kunst. Er zijn 2 manieren om niks te bereiken. De eerste is als je alles goed vindt. De tweede is als je niks goed vindt. Het optimum is “ ergens “ in het midden. Maar hoe dan ook heb je altijd te doen met roepers aan de kant die hoe dan ook beweren dat je alleen maar uit bent om het magische pluche te be”zitten”
Abonnee
CM 16 Januari 2023
Rekenkamertje schreef:
CM schreef:
rekenkamertje schreef:
En als er een beslissing genomen wordt die voordelig is voor de landbouw is dat dan ook omdat het een pluchezitter is? Of dan ineens niet?
Van die van der Tak hoef je maar één ding te verwachten; zo gauw mogelijk tekenen bij het kruisje van het vod dat hij voorgelegd krijgt van de regering .
Grote flauwekul. Onderhandelen is een kunst. Er zijn 2 manieren om niks te bereiken. De eerste is als je alles goed vindt. De tweede is als je niks goed vindt. Het optimum is “ ergens “ in het midden. Maar hoe dan ook heb je altijd te doen met roepers aan de kant die hoe dan ook beweren dat je alleen maar uit bent om het magische pluche te be”zitten”
Onderhandelen tot op zekere hoogte maar niet akkoord gaan met totaal onredelijke eisen. Die vd Tak heeft al bewezen dat hij niet te vertrouwen is.
Abonnee
Gerben 21 Januari 2023
Dus minder koeienstront per ha per 1 maart 2023. Goede zaak, dan komt er ook meer stikstofruimte vrij. Terwijl boeren met 100 melkkoeien door de goede melkprijzen vorig jaar zo'n 180.000 euro extra omzet hebben gehad, kunnen ze ook wel wat extra betalen voor het wegwerken van de koeienstront. 16 Jaar heeft de EU boeren gunsten verleend. Door het CDA is nieuw beleid achterwege gebleven. Notabene, nu eist Randstedeling V/d Tak compensatie voor de extra kosten. Het moet niet gekker worden bij de LTO, een club van subsidieverslaafden.
Abonnee
Zeewind 23 Januari 2023
Gerben, klopt het dat jij last hebt van ptss. Moet je naar een zorgboerderij met verwijzing. Weet je, daar mag niet iedereen komen!
Opstanding 30 Januari 2023
MAART KOMT ERAAN

PVV of Forum voor Democratie?

Genoeg gereden op extreem links liberale achteruitkijkspiegel onze Portemonnee is leeggestolen met excuses en angst voor elkaar, VOLKSINJECTIE: voor je het weet verlies elkaar: EEN BELEDIGING VOOR ALLE WERKENDEN DIE WORDEN BESTOLEN VAN TOEKOMST EN ERFGOED, EEN STEEK IN DE RUG NA JAREN VAN VOER VAN BOEREN!
krud 30 Januari 2023
BBB zal moeten, hoop dat er voldoende poppetjes zijn zonder ego
Abonnee
CM 30 Januari 2023
Het is BBB of JA 21 meer keuzes zijn er niet om te veranderen. Zeker geen Forum ,die hebben zich al zo belachelijk gemaakt.
Wederopstanding. 2 Februari 2023
Forum zich belachelijk maakt.. wat als huidige politiek niet belachelijk is, maar een ziekte is tot totale knechting en cultuurvernietiging op een wijze waarbij het woord krankzinnig verbleekt?

Belachelijk, Klopt maar in deze context volslagen terecht!

De bevolking zijn De rijp gemaakte lemmings van de VVD gedragswetenschappers, 1 DING IS VERGETEN:
Het instinct tot vreten verliezen zij niet als de boeren protesteren en Met hun tractoren de straat op gaan voor de hoogopgeleide zieke lemmings van deze regering, ziek van eenzijdige arrogantie, ziek van hun eenzijdige opleiding, rijp voor de slacht moeten zij opstaan als Mens!

Het is niet anders, dit zijn de regels als een cultuur op kantelen staat, oorlogen zullen het gevolg zijn als zal blijken dat onze christencultuur geruild is voor een onderwerpingscultuur in naam van de Elite.

(Geschiedenis KAN geen excuus zijn voor een verhaal van schuld en karaktermoord NEDERLAND NU!!!)
Boeren kunnen de ratio terughalen uit de handen van HAAT: dit land is ziek, dit zijn de regels zonder gedragswetenschap of andere wetenschap die het daglicht niet kan verdragen van ONZE CENTEN!
Abonnee
CM 2 Februari 2023
Wederopstanding. schreef:
Forum zich belachelijk maakt.. wat als huidige politiek niet belachelijk is, maar een ziekte is tot totale knechting en cultuurvernietiging op een wijze waarbij het woord krankzinnig verbleekt?

Belachelijk, Klopt maar in deze context volslagen terecht!

De bevolking zijn De rijp gemaakte lemmings van de VVD gedragswetenschappers, 1 DING IS VERGETEN:
Het instinct tot vreten verliezen zij niet als de boeren protesteren en Met hun tractoren de straat op gaan voor de hoogopgeleide zieke lemmings van deze regering, ziek van eenzijdige arrogantie, ziek van hun eenzijdige opleiding, rijp voor de slacht moeten zij opstaan als Mens!

Het is niet anders, dit zijn de regels als een cultuur op kantelen staat, oorlogen zullen het gevolg zijn als zal blijken dat onze christencultuur geruild is voor een onderwerpingscultuur in naam van de Elite.

(Geschiedenis KAN geen excuus zijn voor een verhaal van schuld en karaktermoord NEDERLAND NU!!!)
Boeren kunnen de ratio terughalen uit de handen van HAAT: dit land is ziek, dit zijn de regels zonder gedragswetenschap of andere wetenschap die het daglicht niet kan verdragen van ONZE CENTEN!
Vraag de dokter om andere pilletjes.
Wederopstanding. 4 Februari 2023
Bedankt voor inhoudelijke reactie, ik ben overtuigd.
'Voordat je het weet, verlies je elkaar'

toch? (of hebben we daar ook uw ongehoord pilletje voor nodig)
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionair verder met stikstof en klimaatbeleid

Achtergrond Stikfstofstemming

De boze blanke mannen zitten opeens links

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof lager op ladder kiezer, maar niet echt

Achtergrond stikstofstemming

Timmermans bindt thuis in en schaadt zijn imago

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox