EU

Nieuws mest

Brussel zet derogatie op scherp voor Nederland

20 Januari 2023 - Klaas van der Horst - 12 reacties

Nederland moet het hele afbouwpakket voor de derogatie doorvoeren, dat in september 2022 is afgesproken, anders kan Nederland geen gebruik maken van de afbouwvoorwaarden.

Dit heeft de Europese Commissie duidelijk gemaakt in een brief aan minister Piet Adema (LNV). Een woordvoerder van de Commissie heeft dit vrijdag bevestigd.

Doordat de Commissie de zaken zo op scherp heeft gesteld, moest Adema donderdagavond versneld uit Berlijn terugkomen en de kwestie in het kabinet bespreken. De minister heeft de Tweede Kamer in december ingelicht over zijn voornemens, zoals een iets kalmere doorvoering van de bufferstroken en de teelt  van vanggewassen.

Sinkevicius drukt op waterkwaliteit
De Kamer was dus op de hoogte, maar commissaris Sinkevicius blijkt het hard te willen spelen, met name omdat ze wil dat Nederland meer doet om de waterkwaliteit te verbeteren. Dit laatste punt weegt volgens een woordvoerder erg zwaar. Adema wil hier de Tweede Kamer hier later op de dag nog nader over informeren. Mogelijk volgt ook nog nadere afstemming met de Commissie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Abonnee
jan 20 Januari 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10902578/brussel-zet-derogatie-op-scherp-voor-nederland]Brussel zet derogatie op scherp voor Nederland[/url]
wat hebben we toch een prutsers die naar Brussel moeten
als Macron gaat wordt er geluistert als wij gaan en wie! dan komen we weer terug op hangende pootjes

er moet een minister van landbouw komen die keihard brussel aanpakt en opkomt voor zijn boeren die de gekste regels van europa hebben
Abonnee
Tijdbom 20 Januari 2023
Als landbouwer zeg ik :weer geld toe bij afname mest,maar collegiaal zeg ik:Schande!!!!
Abonnee
juun 20 Januari 2023
aah de akkerbouw wordt weer iets door de strot gedrukt waar ze niet voor verantwoordelijk zijn danwel waar ze profijt van hebben.
Abonnee
SjefO 20 Januari 2023
Begin eerst is met een minister die het lef heeft om tegen Brussel zeggen "en zo gaan wij het doen in Nederland"
Wij willen kringloop landbouw daar hebben ze in Brussel nog nooit van gehoord.
Er moet een minister komen die het voortouw neemt die het lef heeft om te vernieuwen en afstand neemt van die autoritaire club uit Brussel.
Er komen steeds meer berichten naar buiten dat mest minder uitspoeling geeft dan kunstmest, ga hiermee aan de slag, digistaat als kunstmest vervanger wordt door Brussel tegen gehouden, wie wil het in Nederland dan nog hebben over kringloop landbouw .
Nederland gidsland prima boeren zijn er klaar voor.
Maar er hoort ook een overheid die ook die capaciteit heeft.
De Nederlandse overheid maakt meer kapot dan je lief is
Abonnee
Louis Pascal de Geer 20 Januari 2023
Ministers? Waar zijn de specialisten van het Ministerie, TNO, Wageningen en andere Universiteiten en Hogescholen en Rijks Instituten; wat doen die eigenlijk?
Het lijkt erop dat er een efectiviteisschok in de administratie moet komen. Dan nog even naar school om te herinneren wát een referentie is en HOE die moet worden gebruikt.
Ongelofelijk gestommel op alle fronten! Helaas, want het zou zó anders kunnen!
Abonnee
Gwoon 21 Januari 2023
Er komen met de bufferstroken weer minder Ha beschikbaar voor teelten, dat zal voor o.a. aardappelteelt met de nieuwe VOORSTELLEN ook gevolgen hebben voor contracten... collega's de industrie wil de grondstof maar minder areaal beschikbaar.. weet iemand hoe dit in Belgie is met de bufferstroken, daar is vlgs mij het onderwerp ook gaande?

Bufferstroken invoeren en tegelijkertijd in het zelfde oppervlaktewater lozen er riool overstorten, daar heeft mevr. Bromet van GL het niet over... dit zou een argument kunnen zijn voor tegenmaatregelen..
Abonnee
Gerben 21 Januari 2023
Dus minder koeienstront per ha per 1 maart 2023. Koeienstront in grote hoeveelheden vervuilt grond en water, dat hoeft niet in twijfel te worden getrokken. Goede zaak, dan komt er ook meer stikstofruimte vrij. Terwijl boeren met 100 melkkoeien door de goede melkprijzen vorig jaar zo'n 180.000 euro extra omzet hebben gehad, kunnen ze ook wel wat extra betalen voor het wegwerken van de koeienstront. 16 Jaar heeft de EU boeren gunsten verleend. Door het CDA is nieuw beleid achterwege gebleven. Notabene, nu eist Randstedeling V/d Tak compensatie voor de extra kosten. Het moet niet gekker worden bij de LTO, een club van subsidieverslaafden.
Abonnee
vrij grof 21 Januari 2023
Gerben schreef:
Dus minder koeienstront per ha per 1 maart 2023. Koeienstront in grote hoeveelheden vervuilt grond en water, dat hoeft niet in twijfel te worden getrokken. Goede zaak, dan komt er ook meer stikstofruimte vrij. Terwijl boeren met 100 melkkoeien door de goede melkprijzen vorig jaar zo'n 180.000 euro extra omzet hebben gehad, kunnen ze ook wel wat extra betalen voor het wegwerken van de koeienstront. 16 Jaar heeft de EU boeren gunsten verleend. Door het CDA is nieuw beleid achterwege gebleven. Notabene, nu eist Randstedeling V/d Tak compensatie voor de extra kosten. Het moet niet gekker worden bij de LTO, een club van subsidieverslaafden.
toevallig vorig jaar hebben de veehouders eens verdient wat minimaal recht doet voor hun inzet!!
de jaren daarvoor waren matig tot slecht .
Koeienstront vervuilt misschien wel water maar na enkele jaren zonder mest is dat weer schoon d.i.t.t. PFAS dat nooit meer afbreekt dus kun jij je daar beter druk om maken.
En als je niet snapt hoe en waarom subsidie gegeven wordt kun je beter je mond houden.
Abonnee
Roy 22 Januari 2023
Dom geblaat van je. Het is gewoon confiscatie van land. Als ze dit uit productie willen halen, moeten ze het kopen.
Dit lijkt wel communisme.
Abonnee
idee 22 Januari 2023
Een paar cijfers 1.9miljoen honden 2.6 milj katten 5 milj postduiven 1milj paarden 1.6 milj melkkoeien [ dat is het zelfde getal als in 1960] in Nederland Hier is wat te halen !!!!
Piet 28 Januari 2023
logica is het zwaard waarin wij vallen:

VVD

dit land is verraden
dit land is ziek
Jan 5 Februari 2023
Het is al erg genoeg dat politiek niets anders meer is het schieten op de (noodzakelijke!) ideeën van belastingbetalers die hun eigen oplossingen moeten aandragen en vervolgens zogenaamd "elkaar verliezen" als er een discussie ontstaat met ongewenste uitkomst die ongehoord moet blijven.

(logisch gevolg van wegbezuinigde, respectabele, belangeloze overheidsinstituten die slechts hun werk deden, waarbij ontslag stond op belangenverstrengeling!)

Gebleken is al lang: enige oplossing is dus ZONDER discussie:
Een laatste Boerenprotest vóór woensdag 15 maart 2023!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionair verder met stikstof en klimaatbeleid

Achtergrond Stikfstofstemming

De boze blanke mannen zitten opeens links

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof lager op ladder kiezer, maar niet echt

Achtergrond stikstofstemming

Timmermans bindt thuis in en schaadt zijn imago

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox