Shutterstock

Nieuws Zuivelbusiness

Zuivel VS verwacht meer concurrentie van palmolie

24 Januari 2023 - Klaas van der Horst

De sterke prijsdaling bij plantaardige oliën, met name van palmolie, zal maken dat de export van volle melkpoeder en volledig op zuivel gebaseerde kaas vanuit de Verenigde Staten moeizamer zal gaan verlopen.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit verwacht het Amerikaanse zuivelexportbureau USDEC in de jongste vooruitblik. Al zijn de zuivelprijzen de laatste maanden gedaald, volle melkpoeder en kaas gemaakt uit enkel melk zijn voor sommige exportbestemmingen en ook voor sommige consumenten in de VS toch relatief duur, zeker als daar de gedeeltelijk plantaardige varianten op basis van palmolie tegenover worden gezet. Fat-filled melkpoeder en analoge kaas blijven bovendien ook in een nog verder dalende markt momenteel aantrekkelijke alternatieven voor kopers met een smalle beurs, zo meent de USDEC.

Vorig jaar had de export van fat-filled melkpoeder het door de hoge prijzen voor plantaardige olie nagenoeg even lastig als die van gewone melkpoeder; zeker in Europa.

Drinkalternatieven duurder
De verkoop van dranken die als melkalternatieven moeten dienen, zal het dit jaar daarentegen moeilijker krijgen, zo wordt verwacht. Reden is dat de benodigde grondstoffen daarvoor 66% duurder zijn dan koemelk.

De exportorganisatie verwacht ondertussen niet dat er dit jaar enorme volumes zuivel zullen worden verkocht richting China. De export zal eerder op ongeveer hetzelfde niveau blijven als vorig jaar. Oorzaak daarvan zijn de covidproblemen waar China nog steeds mee kampt en de in het algemeen ietwat kwakkelende economie.

Kleine voorraden China
De binnenlandse voorraden volle en magere melkpoeder zijn volgens informatie van de USDEC en de zuivelindustrie op het laagste niveau sinds december 2020.

Amerikaanse exporteurs verwachten op de exportmarkt ook vaker te maken te krijgen met concurrentie vanuit Europa. Vorig jaar kon de Europese markt de eigen melkproductie redelijk goed aan, dit jaar zal er veel meer geëxporteerd moeten worden vanuit de EU, mogelijk ten koste van de Amerikaanse export.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden