Shutterstock

Nieuws Stikstof

Stikstofclaim wil Aerius via de rechter laten cancellen

7 Februari 2023 - Redactie Boerenbusiness

Stichting Stikstofclaim wil via de rechter het stikstofmodel Aerius buiten werking laten stellen. De organisatie heeft de Staat gedagvaard om Aerius, dat onder meer wordt gebruikt in de vergunningverlening, te cancellen. Dit kort geding dient op 28 februari voor de rechtbank in Den Haag, zo heeft Stikstofclaim bekendgemaakt. De stichting bereidt ook een zaak voor tegen de bufferstroken en het verlies van derogatie specifieke gebieden. 

Stikstofclaim (SSC) heeft op 7 februari 2023 gezamenlijk met een PAS-melder, de dagvaarding de deur uitgedaan. De partijen hadden Christianne van der Wal, de minister van Natuur & Stikstof, medio december gesommeerd om Aerius buitenspel te zetten totdat er een wetenschappelijke basis is voor de uitkomsten die het model produceert. Stikstofclaim laat in de verklaring weten dat het ministerie daarna diverse keren contact heeft gehad met juristen van de stichting en de PAS-melder. Dit heeft echter niet tot een andere houding bij Van der Wal geleid, maar een brief van de minister duidelijk die Stikstofclaim deelt.

Het ministerie blijft van mening dat de Aerius Calculator op dit moment het best beschikbare is, conform de laatste stand van de wetenschap en techniek. Daarmee voldoet Aerius ook aan de juridische vereisten. Opvallend is wel dat het ministerie in het slotakkoord de rol van Aerius in de vergunningverlening kleiner te maken, door het te benoemen als een 'ondersteunend instrument' in de besluitvorming. "Het vormt slechts een van de elementen voor een passende beoordeling van de aanvraag."

Vordering bufferstroken en grondgebruikers waterwingebieden
Bovendien is Stikstofclaim, gezamenlijk met diverse aangeslotenen, bezig met de voorbereidingen voor een vordering tegen het voornemen van de minister om per 1 maart 23 bufferstroken langs watergangen in te stellen en grondgebruikers in grondwateronttrekkingsgebieden en Natura2000 te onthouden van de mogelijkheden om gebruik te maken van de ruime mestplaatsingsnormen binnen de derogatie. Zodra de mogelijkheid zich aandient, wordt de Staat volgens Stikstofclaim ook in deze omschreven vordering gedagvaard.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden