De boterprijzen zijn na een forse prijsval weer opgeveerd. Ook de kaasmarkt beweegt na het vinden van een bodem weer omhoog, al moet nog maar blijken of deze lijn doorgetrokken kan worden.
Onderliggend is er op de kaasmarkt weinig veranderd ten opzichte van half januari toen de prijzen in een glijvlucht naar beneden zaten. Wel krabbelen de prijzen voor Gouda en Edam ondertussen weer op tot niveaus kort onder €3.000 per ton, hoewel de opwaartse beweging nog niet zichtbaar is in de DCA-noteringen. De koopinteresse kwam los toen kopers zich realiseerden dat de markt een bodem had gevonden. Daar ging wel een hevige prijsdaling aan vooraf, waarbij de prijzen zijn teruggezakt tot het laagste niveau in zo'n vijf jaar tijd.
Twijfel sloeg toe
Nadat de markt in de zomer van 2022 was opgelopen tot een recordniveau van ruim €5.000 per ton sloeg de twijfel toe. Daar was ook alle reden toe, want de melkaanvoer liet door de hoge prijzen stevige groeicijfers zien. Vooral in Noordwest-Europese landen als Nederland en Duitsland, het episch centrum van de productie van gele commoditykazen. Ook de zorgen over inflatie hield de markt in zijn greep. Dat blijkt geen loos argument, want diverse grote spelers als FrieslandCampina en DOC Kaas lieten publiekelijk weten dat de afzetvolumes fors lager uitpakten in de afgelopen maanden. De voorraden in kaaspakhuizen zijn ondertussen weer behoorlijk opgelopen.
Op dit moment trekken de kaasprijzen weer voorzichtig aan. Het kan gezien worden als een logische correctie na een forse prijsdaling, waarbij de markt in negatieve zin heeft overdreven. Daar volgt nu herstel op. Dit komt mede door zuivelhandelaren die op de bodem van de markt op zoek zijn naar fysiek product om hun posities in te vullen. Eenzelfde scenario speelt zich af op de botermarkt.
Melkaanvoer drukkend ruim
Toch blijft de melkaanvoer de komende maanden ruim drukken, waardoor er geen zicht is op serieuze stijgingspotentie. Een stabieler marktbeeld ligt daarmee in het verschiet, want hernieuwde prijsdruk is ook niet aan de orde. De stroevere afzet door de inflatie zit intussen verdisconteerd in de kaasprijzen, zo mag je aannemen.