Shutterstock

Analyse Melkprijsvergelijker

Biologische melkprijs daalt minder snel dan gangbare

14 Februari 2023 - Klaas van der Horst

Voor de biologische melkveehouderij is het nieuwe jaar ook begonnen met dalende melkprijzen, net als in het gangbare segment, maar wel met een kleinere daling. De prijsverschillen tussen de stromen lopen dus weer op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de Boerenbusiness Biologische melkprijsvergelijker en data van DCA blijkt dat de gemiddeld uitbetaalde biologische melkprijs met €1,55 per 100 kilo daalde van €69,33 in december 2022 naar €67,78 per 100 kilo in januari. Dit is inclusief de melkprijs van Eko-Holland. Ook is hierbij rekening gehouden met de veranderde standaardgehaltes voor vet en eiwit, die sinds het nieuwe jaar worden gehanteerd. Ter vergelijking: de gemiddelde gangbare melkprijs van de zeven grootste Nederlandse verwerkers daalde met €2,46 per 100 kilo, van €61,88 naar €59,42 per 100 kilo. Zie daarvoor de Boerenbusiness (gangbare) melkprijsvergelijker.

Toeslagen verkleinen gat
Door die ontwikkeling werd de afstand tussen de gangbare en de biologische melkprijs langzaam weer iets groter. Ten opzichte van de gemiddelde kale melkprijs liep die afstand op van €7,45 per 100 kilo in december naar €8,25 in januari. Zouden alle toeslagen op gangbare melk worden meegenomen, dan is het prijsverschil tussen biologisch en gangbaar in sommige gevallen aanmerkelijk kleiner, maar feit blijkt dat de prijzen tussen de melkstromen weer groter worden.

Zuivelreus Arla blijft gestaag de hoogste biologische melkprijs uitbetalen, op de voet gevolgd door A-ware. Het verschil in uitbetaling tussen de hoogste en de laagste melkprijs liep op van €4,10 per 100 kilo in december tot €4,25 in januari.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden