Shutterstock

Nieuws Melk

Waterramp Nieuw-Zeeland gaat melkaanvoer drukken

26 Februari 2023 - Wouter Baan

Hoewel de melkaanvoercijfers in Nieuw-Zeeland in januari nog boven het niveau van 2022 lagen, verwacht zuivelreus Fonterra snel een kentering. Dit als gevolg van de cycloon Gabrielle die eerder deze maand verschrikkelijk huishield. Ook boerenbedrijven zijn getroffen. Naast de verwachte lagere melkaanvoer verwacht Fonterra ook een lagere melkprijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om bij de feiten te beginnen: De Nieuw-Zeelandse melkproductie bedroeg in januari 2,35 miljoen ton, dit is een stijging van 1,2% tegenover dezelfde maand vorig jaar. Naast een seizoensmatige teruggang rekent marktleider Fonterra de komende maanden jaar-op-jaar minder melk. Dit door de waterramp die recent plaatsvond en vooral op het Noordereiland grote schade achterliet. Hier vindt de meerderheid van de melkproductie plaatsvindt.

Door ondergelopen weken konden melkcollecties soms niet doorgaan, waardoor Fonterra in de fabrieken shifts heeft moeten annuleren. Hoe groot de omvang van de schade is, wordt in het midden gelaten. Melkveehouders die getroffen zijn, belooft de zuivelcoöperatie financieel te compenseren. Op het zuidereiland is het opvallend genoeg juist droog, wat de melkproductie eveneens niet ten goede komt. De exacte gevolgen op de melkproducties laat Fonterra niet los, maar een krimp de komende maanden lijkt waarschijnlijk.

Melkprijs omlaag
Naast de verwachte lagere melkproductie gaat ook de melkprijsprognose voor het lopende seizoen omlaag, van $9 naar $8,50 per kilo milk solids. De daling houdt verband met de recent gedaalde prijzen op de zuivelmarkt, waaronder de volle melkpoederprijzen die zwaar wegen op de melkprijs van Fonterra. Hoewel Fonterra sinds kort weer een aantrekkende Chinese kooplust signaleert, is dat nog te pril om daar veel van te verwachten.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden