Photoagriculture/Shutterstock

Achtergrond Melk

Radeloze biomelker vraagt hulp van Franse overheid

7 Maart 2023 - Wouter Baan - 1 reactie

Biologische melkveehouders in Frankrijk zitten met de handen in het haar. De vraag naar biologische melk en zuivelproducten blijft ver achter bij de productie, waardoor de sector met een groot overschot kampt. Daarom hebben zij om noodhulp gevraagd bij de Franse overheid, maar die wil slechts een deel van de financiële schade compenseren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al langere tijd kampt de biologische zuivelsector met een overschot. Door de hoge inflatie is de onbalans alleen maar verder toegenomen. De consumptie in het afgelopen jaar is met zo'n 20% gedaald, vergeleken met 2020. Dit terwijl de productie sindsdien juist met 40% is toegenomen. In exacte getallen groeide de biologische Franse melkplas tot 1,26 miljard liter.

Vraaguitval loopt verder op
Volgens Yves Sauvagnet, voorzitter van de biologische sectie van de zuivelsector in Frankrijk (Cniel), wordt ondertussen meer dan 40% van de biologische zuivel noodgedwongen als gangbaar verkocht. Hij verwacht dat dit aandeel in 2023 verder stijgt tot 43%, wat neerkomt op 530 miljoen liter. In 2022 kostte de vraaguitval de Franse zuivelsector €60 miljoen. Twee derde van de schade komt op het conto van zuivelfabrieken. De rest moest de biologische melkveehouder ophoesten. Voor een individuele boer kan dat zomaar €30.000 zijn, zo rekent Sauvagnet voor.

Het prijsverschil met de fors gestegen gangbare melkprijzen is nagenoeg weggevallen. De biologische melkplas kostte eind 2022 €491,50 per 1.000 liter, tegenover €460,50 voor gangbare melk. Door de hoge prijzen voor gangbare melk kregen de biologische melkveehouders nog een redelijke melkprijs uitgekeerd, maar daar ziet het in 2023 niet naar uit. Net als in Nederland staan ook in Frankrijk de melkprijzen flink onder druk, als gevolg van de forse gedaalde zuivelprijzen. Dit betekent dat biologische melkveehouders waarschijnlijk nog een zwaarder jaar tegemoet gaan.

Noodhulpplan
Naar schatting loopt de schade op tot €71 miljoen. Eind februari diende de biologische melkveesector zodoende een noodhulpplan bij de Franse overheid in ter waarde van dit bedrag. Volgens de biologische Franse zuivelsector zijn de problemen niet van structurele, maar van conjuncturele aard. Zij denkt dat de balans op de markt terugkeert wanneer de inflatie weer op het streefniveau van Europese Centrale Bank van 2% zit. Overheidshulp is geboden om de komende jaren te overleven, zo is de gedachte.

De Franse overheid erkend dat er problemen zijn, maar wil 'slechts' €10 miljoen compenseren. Voor Franse melkveehouders is deze noodhulp een lachertje, zo geeft Sauvagnet aan. In de Franse media voeren de melkveehouders daarom een charmeoffensief voor meer overheidssteun.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden