Shutterstock

Nieuws Stikstof

Provincies: innovatie tegen uitstoot stikstof versnellen

14 Maart 2023 - Linda van Eekeres - 1 reactie

De provincies Drenthe, Overijssel, Utrecht, Limburg, Noord-Brabant en Gelderland hebben gezamenlijk €27 miljoen aan het Rijk gevraagd voor in totaal vijftig pilotprojecten om nieuwe innovatieve maatregelen en technologie te ontwikkelen om de stikstofuitstoot te beperken en zo het verduurzamen van de veehouderij te versnellen.

Op de korte termijn is €8,5 miljoen nodig. De zes provincies willen dit jaar nog beginnen met de pilots om snel inzicht te krijgen welke maatregelen effectief bijdragen aan het verminderen van de stikstofuitstoot. Die kennis en ervaring kan volgens de provincies een plek krijgen in nieuwe wet- en regelgeving. De provincies en veehouderijsectoren dragen zelf ook bij: in totaal is zo'n €58 miljoen nodig.

Volgens de provincies hebben Christianne van der Wal, de minister voor Natuur en Stikstof en landbouwminister Piet Adema positief gereageerd en hebben zij aangegeven 'te willen verkennen of en hoe het Rijk een bijdrage kan leveren aan de pilots'. Dat schrijft de provincie Gelderland in een persbericht.

Maatregelen via sensoren monitoren
Bij veel innovaties is nu het probleem dat ze niet juridisch zijn geborgd. De inzet van de pilots is dan ook om te komen tot 'haalbare, betaalbare, maatschappelijk geaccepteerde en geborgde emissiereducties'. Deze moeten de basis leggen voor een nieuw stelsel, ook voor vergunningverlening en handhaving. Het doel is ook dat straks alle maatregelen die emissie reduceren via sensoren kunnen monitoren.

Ook wordt ingezet op het verwerken van mest (met name uit de melkveehouderij) tot organische meststoffen die op maat kunnen worden ingezet ter vervanging van kunstmest. In de zogeheten zandprovincies is het vraagstuk rond mest extra groot. Mineralen spoelen op de zandgronden gemakkelijker uit de bodem, er zijn relatief veel veehouderijen en is er een grote natuuropgave. Daarom hebben de provincies 'zelf het initiatief genomen, samen met de veehouderijsectoren, om de innovaties te versnellen, vooruitlopend op middelen en instrumenten die het Rijk in de komende jaren gaat inzetten'. "Er kan niet langer worden gewacht met innovatieprogramma's en concrete pilots bij boeren", aldus de provincies.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Zeeuw 20 Maart 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10903300/provincies-innovatie-tegen-uitstoot-stikstof-versnellen]Provincies: innovatie tegen uitstoot stikstof versnellen[/url]
Goede zaak, met innovaties kan zo al 50% gehaald worden + beweiding % opvoeren komen we op 60 à 70%
Eis bij de provincies wel de feitelijke rapportages over de wetenschappelijke beoordeling van staat van de natuur, zodat de sector en heel Nederland die wetenschappelijke beoordeling ook kan beoordelen! Nu gebeurt het in de achterkamertjes van BIJ12 en de bureaus die de rapportages opleveren achter het bureau
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

De stikstofboemerang van Bromet en het kabinet

Nieuws Economie

'Landbouwsector niet klimaatneutraal in 2050'

Achtergrond Stikstofstemming

Kater voor boer in de week vóór carnaval

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox