Shutterstock

Nieuws Mest

Kalkstikstof lijkt serieuze methaanremmer

16 Maart 2023 - Klaas van der Horst - 2 reacties

Toevoeging van calciumcyanamide (kalkstikstof) aan mest kan tot 99% reductie van de methaanuitstoot van mest leiden. Dit is vastgesteld door een drietal Duitse onderzoekers aan de universiteit van Bonn. Een studie er over is inmiddels gepubliceerd op onder meer Researchgate en op PubMed.

Kalkstikstof is een chemische meststof die eind 19e eeuw in Duitsland werd ontwikkeld en nog steeds in gebruik is. Onderzoeker Felix Holtkamp van de universiteit van Bonn ontdekte min of meer bij toeval dat toevoeging van deze stof aan runder- en varkensmest tot aanzienlijke reducties van de methaanuitstoot leidt. Methaan is na CO2 de tweede bron van broeikasgasemissie in de wereld. Een heel groot deel van de methaan-emissie is afkomstig uit mest van de veehouderij. Een andere grote bron zijn moerassen en natte rijstvelden.

Meest effectief in rundermest
Bij proefnemingen behandelde Holtkamp varkens- en rundermest met doses van 300 en 500 milligram stikstofcyanamide per kilo mest. In de meeste gevallen kwam de methaanproductie uit de mest na 45 minuten stil te liggen. Een uitzondering was mest van mestvarkens, waarbij het proces trager verliep, zo beschrijft Holtkamp. De kalkstikstof bleek het meest effectief in mest van melkvee. Daarbij bleek de emissie van alle broeikasgassen tot 99% te kunnen worden teruggebracht. In varkensmest werden reductie bereikt van 81% tot 99%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Tijdbom 22 Maart 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10903336/kalkstikstof-lijkt-serieuze-methaanremmer]Kalkstikstof lijkt serieuze methaanremmer[/url]
Zal hier in Nederland wel niet goed bevonden worden,dus afgeschoten worden. Het enige wat werkt in de Nederlandse overheid hun ogen is: VEESTAPEL MET 50% INKRIMPEN.
Abonnee
Arie arme tak. 22 Maart 2023
Als er door niemand een poging wordt gedaan dit op de agenda te krijgen zal inderdaad een stille dood sterven, daarom een oproep om van uit de politiek te zoeken naar mensen met kennis van zaken die dit oppakken en er mee doet wat mogelijk is. Als het echt zo effectief is als wordt voorgesteld, zou het een goedkope manier zijn om dit schadelijke gas te elimineren.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

De stikstofboemerang van Bromet en het kabinet

Nieuws Economie

'Landbouwsector niet klimaatneutraal in 2050'

Achtergrond Stikstofstemming

Kater voor boer in de week vóór carnaval

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox