Shutterstock

Achtergrond Stikstof Stemming

The day after BBB is weer dezelfde Landbouwtafel

17 Maart 2023 - Klaas van der Horst - 6 reacties

De dag na de Provinciale Statenverkiezingen en na de eclatante overwinning van BoerBurgerBeweging (BBB) was er gewoon weer een Landbouwtafel-overleg. Met volgens deelnemers de gewone gesprekken en bekende inzet. Discussies gingen in het bijzijn van minister Hugo de Jonge onder meer over de inzet van het voorkeursrecht van de overheid om gronden te kunnen verwerven. In onze wekelijkse rubriek Stikstof Stemming geven we op onze eigen wijze een impressie van de stikstofcrisis.

Bij sommige landbouwpartijen heerst nog steeds de vrees dat het kabinet nog snel even een akkoord wil sluiten met een 'coalitie van welwillenden'. Andere deelnemers vanuit de agrarische achterban zien een akkoord helemaal niet meer zitten, vooral niet als het overleg wordt voortgezet alsof er niets is gebeurd.

Van onverstoorbaar naar even niets meer
Christianne van der Wal, de VVD-minister van Natuur en Stikstof, reageerde in eerste instantie ook onverstoorbaar na de verkiezingsdeceptie voor de coalitie in de Tweede Kamer en zei dat ze haar stikstofbeleid onverminderd wil doorzetten. Dat kwam haar volgens de Telegraaf in ieder geval te staan op een kwade uitbrander van een CDA-Tweede Kamerlid. Die zei dat de minister 'even haar bek moest houden.' Wellicht heeft ze meer kritiek gekregen. Vrijdag zei ze dat ze 'even helemaal niks meer' vond, zo tekende het Algemeen Dagblad op.

Rutte voelt dreun
Premier Rutte is ook bezig met een transitie. Donderdag klonk hij nog terughoudend, vrijdag na de ministerraad zei hij dat de winst van BBB 'een schreeuw is die in het kabinet gehoord moet worden'. Volgens hem wankelt het kabinet niet, maar 'is de uitslag wel als een dreun binnengekomen.'

Van De Jong naar Kalden
Volgende week gaat het Landbouwtafel-overleg volgens plan weer verder, sinds het vertrek wegens ziekte van Wouter de Jong nu onder leiding van Chris Kalden. Hij is oud-topambtenaar op het ministerie van LNV en was al voorzitter van een deel-overleg. De promotie van Kalden lijkt echter niet heel goed overdacht. Hij wordt alom beschouwd als een bekwaam persoon, maar agrarische partijen zijn op hun hoed. Hij was lange tijd baas van Staatsbosbeheer en ook bestuurder bij de Stichting Ark. Als zodanig voelt hij als exponent van de natuurorganisaties en de grote grazers-lobby.

Zelfde overleggen, nieuw decor
Donderdag was het wellicht voor iedereen even omschakelen, maar het is nu wel duidelijk dat het overleg over een breed Landbouwakkoord - en verder ook elk overleg dat gaat over boeren en stikstof of stikstofgerelateerde zaken - heel anders zal verlopen. Niet omdat er andere tafels nodig zijn, maar omdat zogezegd het hele decor is vervangen. De verkiezingen waren weliswaar niet voor de Tweede Kamer, ook al deden veel landelijke politici dat graag geloven, ze hebben wel een landelijke impact. Woensdag werd duidelijk gemaakt met de monsterzege van BBB dat niet alleen veel mensen op het platteland, maar ook veel stedelingen de huidige manier van regeren en besturen zat zijn. Het gevoel heerst dat niet naar de gewone burger wordt geluisterd en dat er vanuit vergaderzalen en van achter computers maar wat wordt bedacht.

Over naar denkframe
Ondanks de grote overwinning van BBB zal het best nog een hele klus zijn om dat probleem te veranderen. De valkuilen voor de mensen die het nu voor het zeggen hebben, zijn er ook voor hun opvolgers. Hoewel winst was verwacht voor de BBB, had niemand de mate van de winst zien aankomen. Het is dan ook bijzonder om te zien hoe de tegenstanders van de BBB en ook een groot deel van de media ermee worstelen om te schakelen naar de nieuwe realiteit. Er is behoefte aan een nieuw 'frame' (denkframe, zonder negatieve lading).

De BBB en de achterban van het CDA
Op social media is daar minder tijd voor nodig. Daar juichen de tweets 'Tjeerdje bedankt, Tjeerdje bedankt' en wordt op andere manieren met elkaar afgerekend. Dat helpt waarschijnlijk niet, al zegt ook Caroline van der Plas zelf dat de aanvallen van haar politieke tegenstanders de beste promotie voor haar zijn. Voor het CDA moet de winst van de BBB extra pijnlijk zijn, omdat die winst ook het deel van deze partij had kunnen zijn. Veel BBB'ers komen immers uit het CDA, net als Pieter Omtzigt. Het geeft maar aan dat de potentiële achterban er nog wel is, maar dat het CDA die uit het zicht is verloren.  

Het lijkt er op dat hetzelfde proces zich in België afspeelt. Eerst is het Nederlandse stikstofdenken daarheen gebracht, met de bijbehorende discussies. Inmiddels hebben plattelanders en andere daar ook het idee opgevat om een BBB op te richten. Zelfs in Duitsland is de politieke aardverschuiving in Nederland opgevallen. Op het dezer dagen gehouden Berliner Milchforum werd daar dan ook aan het Deutsches Bauernverband (DBV) gevraagd of zoiets ook een idee is voor onze oosterburen. Want ook in Duitsland is er veel onbehagen over de 'vegan' bril van de overheid en de op modellen gebaseerde besluitvorming. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Pim F 18 Maart 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10903362/the-day-after-bbb-is-weer-dezelfde-landbouwtafel]The day after BBB is weer dezelfde Landbouwtafel[/url]
Caroline moet verder, maar hoe.
Leermeesters
Abonnee
Tijdbom 19 Maart 2023
Bij het begin beginnen. Ze hebben tot nu toe naar ik denk goede onafhankelijke verkenners/formateurs.
Een provinciaal bestuur geeft een weerspiegeling van de kleur van de inwoners der provincie. Het moge duidelijk zijn dat de BBB(de grootste partij) mag uitzoeken met wie ze willen samenwerken. Op zich zou een partij zoals Pvda best mee mogen spelen(zou een goede weerspiegeling zijn ook),maar aangezien deze Pvda een samenwerkings overeenkomst met Groenlinks heeft,en ONZE BBB geen ene moer met Groen links hebben(en dat ook niet willen denk ik) is de combinatie van Pvda/Groenlinks in mijn ogen uitgesloten,zoals D66(in mijn ogen ook een combi van Pvda en Groenlinks) Aan de andere kant is het dan weer zo,wil men een combi tegemoet willen komen,dan zal er een verd....goed accoord moeten liggen,en haken ze halfweg af,dan mag de meerderheid van de coalitie niet in het gedrang komen. Alles is vanaf de zijlijn goed uit te leggen,toch zeker voor je eigen provincie.Laten we met z n allen aub positief blijven,en geen vergelijk gaan maken met partijen uit het verleden die al na enkele weken bonje maakten . Laten we aub deze BBB steunen,en niet direkt roepen:Ze hebben geen achterban. Laat ze aub hun werk met zorg en passie ,en met voldoende tijd nemende uitvoeren,tot in de kleinste details. Ik weet,het zal misschien niet altijd met een schaartje te knippen zijn,maar geef hen vertrouwen. Het kan nooit slechter worden dan nu. Laten we met z n allen achter hen staan,zodat de rust in de tent kan wederkeren.Ik reken op de forumleden. Bedankt
Abonnee
jan 19 Maart 2023
mee eens
Boerenverstand 19 Maart 2023
Het enige juiste begin is helaas rechtsvervolging en herstel van onze democratische wetten die in het belang van de elite zijn verdwenen of verzonnen (stikstofwet + minister).

Er is geen andere optie, de geitenpaden van energie en wapenleveranciers moeten verdwijnen. Onze technische know how is verdwenen naar het buitenland, als we gewoon doorgaan komen we achter iedere deur dezelfde, polizieke lobbyist van de roverheid tegen.
Abonnee
Zeeuw 20 Maart 2023
Laat het kabinet nu met een nieuw voorstel komen of wegwezen Geen tafel schikking en geen accoord met deze rovers( land)
Voor nieuwe verkiezingen: voor de burgers : btw op groente en fruit naar nul , belasting op vliegen x10!
Abonnee
onderduiker 20 Maart 2023
Zeeuw schreef:
Laat het kabinet nu met een nieuw voorstel komen of wegwezen Geen tafel schikking en geen accoord met deze rovers( land)
Voor nieuwe verkiezingen: voor de burgers : btw op groente en fruit naar nul , belasting op vliegen x10!
Eindelijk een Zeeuw die toegeeft niet te durven vliegen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Vreemde Haagse vogels en regeergrage ambtenaren

Achtergrond Stikstofstemming

De les van de trage vorming van de ministersploeg

Achtergrond Stikstofstemming

Herwaardering voor oud-minister in nadagen Rutte 4

Achtergrond Stikstofstemming

‘Dom en ongewenst’ kabinet kruipt naar startblok

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden