Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt breekt met volatiliteit

29 Maart 2023 - Wouter Baan

Zo volatiel als de botermarkt in de afgelopen maanden was, zo rustig zijn de prijsbewegingen in de afgelopen weken. Ook op de langere termijn oogt de markt stabiel.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De botermarkt staat in maart in het teken van stabiliteit, waarbij de prijzen amper bewogen. Zo noteert de DCA-notering al een paar weken tussen €4.700 en €4.800 per ton. Een opvallende smalle bandbreedte in vergelijking met de wilde uitschieters in de maanden hiervoor. Iers en Pools product zijn goedkoper beschikbaar, maar die passen lang niet altijd in de receptuur. Bovendien is transport een dure aangelegenheid.

Ruime voorraden
Het is lastig aan te geven waar de markt naartoe beweegt. De opwaartse potentie lijkt beperkt door de ruime melkaanvoer in Noordwest-Europa, die toewerkt naar de seizoenspiek in mei. Van neerwaartse druk is ook geen sprake. Kopers proberen weliswaar de prijzen te drukken, maar zuivelproducenten raken daarvan niet in de war. De botervoorraden worden als normaal tot ruim omschreven, maar zeker niet drukkend ruim. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de markt in de afgelopen weken profiteerde van de paasvraag, hoewel dat dit jaar geen aanleiding gaf voor een prijssprintje.

De forse afwaardering van de boterprijzen in de afgelopen maanden worden doorvertaald naar het winkelschap. In Duitsland hebben diverse grootgrutters de prijzen naar beneden bijgesteld. Meer recent is ook in Nederland de neerwaartse lijn meer recent ingezet, zowel merkenboter als private label. Dit zal de afzet in het retail in elk geval niet tegenwerken, hoewel boter nog steeds relatief duur is.

Langere termijn
De boterprijzen voor levering in het tweede en derde kwartaal die op dit moment worden gemaakt, liggen zo'n €100 boven de huidige dagkoersen. Oftewel een bescheiden premie wat het op papier interessant maakt voor handelaren om positie in te nemen en te 'speculeren' op een prijsstijging. Toch is daar niet veel animo voor, omdat er weinig vertrouwen is in significant hogere boterprijzen later dit jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden