Albert Heijn

Analyse Keurmerken

Keuze CBL voor 'Beter voor' maakt veel los

6 April 2023 - Klaas van der Horst - 8 reacties

De keuze van de Nederlandse supermarkten en foodservicebedrijven voor het Beter voor Natuur & Boer-programma van Albert Heijn als basis voor een nieuw topmerk, maakt heel wat los in keurmerkenland. Met name de Stichting Milieukeur, eigenaar van het 'On the way to PlanetProof'-keurmerk, maakt zich zorgen.

Sinds Albert Heijn begin maart aankondigde het Beter voor Natuur & Boer-programma open te willen stellen voor andere bedrijven heeft SMK twee persberichten uitgebracht en talloze andere signalen afgegeven met een soort 'vergeet ons niet'-signaal.

Kennelijk is SMK bang dat haar semi-overheidskeurmerk het onderspit moet delven in het retailgeweld. Of dat zo zal zijn, is de vraag. CBL-directeur Marc Jansen geeft aan dat de retail in ieder geval graag heeft dat 'On the way to PlanetProof' blijft bestaan, al was het maar om genoeg concurrentie te houden. Liever twee concurrerende sterke keurmerken dan één allesoverheersend nieuw concept.

Maar ook zo'n situatie moet voor SMK toch teleurstellend voelen. Met de keuze voor 'Beter voor' als basis voor een nieuw topkeurmerk is duidelijk dat een andere systematiek dan die van SMK de voorkeur heeft van de retail. Een van de redenen daarvoor is volgens Jansen dat in de 'Beter voor'-aanpak het voordeel voor de boer beter en explicieter is geborgd.
Feit is ondertussen wel dat het CBL de 'Beter voor'-aanpak van Albert Heijn niet zonder meer overneemt. De aanpak wordt als basis genomen voor een nieuw topkeurmerk. Dat laatste zal dus verder worden opgetuigd om te kunnen voldoen aan de eisen die organisatie Milieu Centraal stelt aan zo'n topkeurmerk.

Onafhankelijke stichting
Daardoor zal dat keurmerk iets verliezen van de eenvoudige en robuuste charme die het nu heeft. Het zal iets ambtelijker en formeler worden dan het nu is, al willen de supermarkten dat natuurlijk niet zo gezegd hebben.
Organisatorische gezien komt het topkeurmerk in handen van een onafhankelijke stichting, met daarin vertegenwoordigers van de retail, de boeren, de verwerking en ook van de NGO's, en die hebben ook allemaal nog iets te vinden. Zo bezien zweeft de schaduw van SMK wel boven het topkeurmerk, want er komt meer 'rand' om de systematiek heen. Voor de deelnemende boeren blijft hopelijk de zekerheid dat het te behalen eindresultaat voorspelbaarder blijft dan bij 'On the way to PlanetProof'.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.

Meer over

PlanetProof
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
Ben 6 April 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10903654/keuze-cbl-voor-beter-voor-maakt-veel-los]Keuze CBL voor 'Beter voor' maakt veel los[/url]
Kan dat niet 100 maal eenvoudiger?? bedoel meer op basis van vertrouwen en verschil van intensief/extensief.
Abonnee
Zeeuw 6 April 2023
Wat is vertrouwen Ben? Met een populisties kabinet, een partijdige Raad van State, een stelletje meelopers in de rechtelijke macht, een grote groep ecologen die liegen en bedriegen…………
In zuidHolland hebben ze een probleem:de veemosrietlanden rond de Nieuwkoopse plassen vraagt door jaarlijkse maaisel afvoer meer N depositie dan volgens KDW maximaal is. Uitkoop van boeen wordt stopgezet. De Data-bank van deFlora-Fauna in Nederland is alleen voor ecologen beschikbaar: alle relevante gegevens worden bijgewerkt naar Natura2000 . Er zijn nauwelijks volgens wetenschappelijk protocol vastgestelde data die aantonen dat het natuur herstel onvoldoende is, integendeel zelfs dus gaan we manipuleren! De effekten van 3 jaar droogte wordt nu afgewenteld op de NH3 depositie terwijl de NH3 niet verder komt dan 300-400 meter van de stallen! Zeker in droge jaren!Daarna is het onmeetbaar! Het SECTOR keurmerk voor Nederlandse Supers, inclusief AH , is het EU keurmerk voor veilig voedsel en klimaatneutraal verantwoord. Zo kunnen de Supers ook producten in Europa inkopen op basis van gelijke teelt/productie condities! Dat is dus zeer eenvoudig, spaart duizende ambtenaren en ziekte kosten miljarden en de “ minder draagkrachtigen” kunnen voedsel kopen -VEILIG - bij de super!
Abonnee
Zeeuw 6 April 2023
Na de N komt Klimaatneutraal produren!
Hier in Nederland jagen we de boeren weg-kabinet en milieu NGO’s- en we kopen het uit het uit het buitenland want de Supers leveren wat de consumentvraagt. Wat dacht u van de vele signalen dat bio-producten veelal een hogere CO2 voetafdruk hebben dan het gangbaar veilig geproduceerde voedingsmiddelen pakket in Nederland!
Dat is al een keurmerk opzich en eenvoudig!
ton Slagter 6 April 2023
Vereenvoudigen van certificeren is een must voor de agrarische sector. Wij zijn nu voor 5 certificeringen gecertificeerd die ongeveer voor 80% overlappen. Kosten voor deze certificering bedraagt 4700 euro. Het beter voor certificaat wordt betaald door Albert Heijn en daarnaast betalen ze ook nog eens een goede vergoeding voor de prestatie die de tuinder moet leveren om het certificaat te behalen. Het verminderen van aantal certificeringen is altijd lastig voor organisaties die hier hun geld mee verdienen maar dat is juist geen reden om voor de sector om dit niet te laten slagen. Ieder jaar een controle is uiteraard ook overbodig. eens in de 2 jaar is meer dan genoeg. Een samensmelting van meerdere certificeringen zou wenselijk zijn voor de sector maar ook voor de consumenten en de supermarkten. 3 certificaten in de agf zou prima zijn. Standaard, top en biologisch. Daarbij geldt als je top gecertificeerd bent dan standaard komt te vervallen en het zelfde geldt voor biologisch. Dan vervalt standaard en top. De grassp certificering neem je uiteraard mee in iedere certificering want goed met je personeel omgaan geldt voor iedereen. Nogmaals 1 maal in de 2 jaar controle.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 7 April 2023
De kwaliteit van het water uit de kraan is gelijk voor arm en rijk, maar moet natuurlijk wel het predicaat drinkwater hebben en dús moet het gezond zijn om inderdaad het kraanwater gewoon te kunnen drinken! Vraag mij af of dat inderdaad zo is. De samenleving beschermen tegen kwaliteitsproblemen is een taak van de overheid door onafhankelijke instanties hebben die een controlerende functie hebben en die ook inderdaad kunnen uitvoeren. Dat er verschillende protocollen zijn voor het certificeren van de verschillende productieprocessen is logies, maar dat betekent helemaal niet dat er aparte instanties voor moeten zijn die dat doen. Een van de meest belangrijke "bijverschijnselen" van keurmerken is dat zij vaak ongewild de kwaliteit van het gangbare verbeteren door druk van de consumenten, Dat is heel positief en wordt gemakkelijker gemaakt wanneer alle processen in één instantie zijn opgenomen.
Abonnee
CM 7 April 2023
Wie verdient aan die certificaten? De erfbetreders met dikke rekening en de supermarkten die zichzelf zo als lekker en goed bezig verkopen aan de consument .Niet de boer die de rekening betaald.
ton Slagter 8 April 2023
Hoi CM,
Heeft u geen naam? Even wat uitleggen, bij de beter voor certificering van Albert Heijn, betaald Albert Heijn de certificeringskosten en krijg je een beste vergoeding boven op de afgesproken verkoopprijs. Als deze voorwaarden dus overgenomen worden door alle andere supermarkten dan is dat een grote financiële impuls voor de gehele agrarische sector. Dan wordt je inzet voor deze certificering dus goed betaald, het is echter niet altijd even makkelijk om je certificering te behalen.
Abonnee
CM 8 April 2023
Mij ervaring met al die certificaten is dat het op hele korte termijn leuk lijkt maar dat dat later de eisen sterk omhoog gaan en de vergoedingen naar beneden gaan . En er komt altijd een nw certificaat als vervanging en dan begint het hele circus weer overnieuw . AH en de rest geven geen cadeau weg hoor,laat je niet voor de gek houden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Stichting Milieukeur op vingers getikt

Interview Gijs Dröge

'PlanetProof maakt gangbaar duurzamer'

Nieuws Melk

Weidegang voor jongvee extra eis in PlanetProof

Nieuws melk

Keurmerken SMK draaien goed, maar niet bij melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden