Bij alle spanning op de zuivelmarkt lijkt er een bijzondere rust te zijn op de spotmarkt voor rauwe melk. De prijzen zijn stabiel, eigenlijk een beetje beter dan de laatste weken, maar de prijzen blijven toch laag en de rust is bedrieglijk.
Aan de vooravond van Pasen wil iedereen even een stapje terug nemen. Grote zaken zijn gedaan en de zuivel doet sowieso al erg haar best om de spotmarkt voor rauwe melk zo schoon mogelijk te houden. De druk komt elders te liggen, op de melkpoedermarkt en bij de boter.
Verschillen langzaam kleiner
Qua verwaarding en uitbetaling zijn er nog grote verschillen op de zuivelmarkt. Melkveehouders mogen er blij mee zijn dat ze nog steeds behoorlijk meer melkgeld ontvangen dan hun product nu zou opbrengen bij directe verwaarding tot boter en melkpoeder en zeker veel meer dan er op de spotmarkt te beuren valt.
Voor het overige is de verwachting dat er blijvend druk zal zijn op de zuivelprijzen. Bij de kaasprijzen is dit slechts deels te zien. In de kaashandel gebeurt relatief weinig. Vooral de vraag naar mozzarella is zwak. Dit wordt onder meer toegeschreven aan het feit dat het warmere weer niet echt wil doorzetten.
Op de markt voor Edammer en Goudse foliekaas zijn twee tendensen zichtbaar. De handel als geheel is ook hier tamelijk lusteloos. Voor de langere termijn overheerst de voorzichtigheid, waardoor kopers zich niet te veel willen vastleggen en ook niet heel veel behoefte hebben om een misschien wel te hoge prijs te betalen. Voor prompte levering is er hier en daar toch nog wel wat vraag van partijen die te lang hebben gewacht en die nu een hogere prijs moeten betalen.
Bij boter lopen bij stevig dalende prijzen de voorraden ook op, maar dat is deels als reservering voor de najaars- en wintertijd. Voor een ander deel is dat evenwel ook omdat partijen anders een groot verlies moeten nemen. Naar verluidt brengen diverse partijen zelfs boter naar Polen om daar op te slaan. Dat lijkt niet erg duurzaam, te meer omdat er ondertussen ook Poolse en Ierse boter hier op de markt komen, maar deze producten zijn dan wel een stukje goedkoper en ook niet altijd geschikt voor dezelfde toepassingen als Nederlandse boter.
De export van boter is ondertussen beperkt, vanwege de hoge prijs van het Europese product. Wel zijn er nog wat exportmogelijkheden als boterolie. De markt voor wei is in grote lijnen al lange tijd vrij rustig. Dit komt door de zwakke vraag naar weipoeder, reden waarom de weipoederprijs laag is en blijft. Hierdoor komt er ondertussen ook niet heel veel weipoeder bij, ook al draaien de kaasmakers op volle toeren. Probleem zijn de hoge droogkosten.
Daardoor is het economisch gezien vaak aantrekkelijker om de ingedikte wei direct als veevoer te verkopen of het te laten vergisten dan om het te drogen. Wie zuivelproduct wil laten drogen, geeft daarom ook al snel de voorkeur aan magere melkconcentraat boven wei-concentraat. Na het drogen van het eerste product resteert meestal nog een positieve marge, na het drogen van wei niet.