Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Stikstof

Extern onderzoek fouten RIVM eindelijk aanbesteed

19 April 2023 - Klaas van der Horst - 4 reacties

Adviesbureau AEF (AnderssonElffersFelix) in Utrecht heeft de opdracht van het ministerie van LNV gekregen om een extern onderzoek te doen naar de rekenfouten en de onderzoekscultuur bij het RIVM. Dit bevestigt het ministerie.

Het RIVM kwam eind vorig jaar in opspraak omdat het er bij herhaling niet in slaagde om deugdelijke top-100's van ammoniak en stikstof-uitstoters samen te stellen. Hierdoor werd de reputatie van bedrijven geschaad, overheden op het verkeerde been gezet en de geloofwaardigheid van het RIVM aangetast.

Dit leidde ertoe dat minister Van der Wal (natuur en stikstof) eind vorig jaar een extern onderzoek aan de Tweede Kamer toezegde naar de vraag hoe het zo fout heeft kunnen gaan. Ook directeur-generaal Hans Brug van het RIVM wilde een onderzoek. Nu, na bijna 6 maanden overleg en selectie, is nu de onderzoeksopdracht gegund aan AEF. Niet bekend is wanneer het onderzoek moet worden opgeleverd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
jan 19 April 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10903843/extern-onderzoek-fouten-rivm-eindelijk-aanbesteed]Extern onderzoek fouten RIVM eindelijk aanbesteed[/url]
sjaak van der Tak was net op de radio alles al aan het weggeven
2030 kan wat betreft hem ook wel

dan luister je niet Sjaak!
Abonnee
Louis Pascal de Geer 20 April 2023
RIVM hét paradepaard wat door de overheid uit de stal gehaald wordt om alles een wetenschappelijk tintje te geven en zó gedegen advies zou moeten geven over wat het onderwerp ook is, van volksgezondheid tot aan stikstof toe en mogelijk nog meer.
Dit soort instituten lijken mij meer in Rusland en China thuis te horen, waar de overheden belang hebben om een controle te kunnen uitoefenen over wat en hoe er onderzocht mag worden. dan in Nederland waar instituten zoals het TNO in Delft en de Hogescholen en Universiteiten vrij zijn in hun keuze wat te onderzoeken.
Ik heb allang het gevoel dat het RIVM een enorme politieke misser is, en vaak een excuus is om alles dan maar aan ze over te laten wat natuurlijk fnuikend is voor de kwaliteit en effect van de onderzoeken en de resultaten daarvan. Het RIVM had allang een cultuur van interne en externe controles moeten hebben juist om te voorkomen dat centralisatie een belemmering is of wordt door een gebrek aan gezond en onafhankelijk verstand. Het is een aanfluiting dat de Tweede Kamer om opheldering vraagt en de Minister een onafhankelijk adviesbureau gaat inschakelen om te zien wat er fout is en is gegaan. Beter laat dan nooit, maar het hele concept en missie van het RIVM moeten op de schop.
Abonnee
Jan-Jaap 24 April 2023
Je kunt je afvragen of melkboeren beter presteren: ernstige vervuilers, subsidiejunks, geen initiatief nemers, herkauwers, moeten ondertiteld worden, enz.
Abonnee
peter 25 April 2023
Jan-Jaap schreef:
Je kunt je afvragen of melkboeren beter presteren: ernstige vervuilers, subsidiejunks, geen initiatief nemers, herkauwers, moeten ondertiteld worden, enz.
Goed zo Jan Jaap; een mening met inhoud hebben we hard nodig.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Stikstof

PAS-melders hebben even iets meer ademruimte

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Nieuws Stikstof

Onder stikstofplafond, wel nog ruim boven dat in 2025

Nieuws Stikstof

'Afwaardering cruciaal voor gebiedsplannen'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden