Shutterstock

Nieuws Stikstof

NMV: Landbouwakkoord is gesloten boek voor ons

26 April 2023 - 2 reacties

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) stapt uit het Landbouwakkoordoverleg. De belangenbehartiger ziet geen heil meer in het overleg en mist het vertrouwen in een goede afloop. Volgens bestuurder Jeroen van Maanen is het overleg definitief een gesloten boek.

"Het oorspronkelijk doel van het Landbouwakkoord is om een begin van vertrouwen tussen de landbouwpartijen en de politiek terug te winnen. Dit moet beklonken worden in een gezamenlijk akkoord, dat perspectief biedt. Gedurende het proces zijn wij het vertrouwen in een goede afloop verloren", aldus Van Maanen in een reactie tegenover Boerenbusiness. Vanuit het NMV-bestuur zat hij meestentijds met voorzitter Henk Bleker aan het sectortafeloverleg 'melkvee- en kalverhouderij'.

NMV had landbouwminister Piet Adema een ultimatum van 10 dagen gesteld, waarbij toezeggingen moesten komen voor de 'pijnpunten'. Daarmee doelt Van Maanen op het legaliseren voor de PAS-melders, het loslaten van GVE-normen per hectare en het uit de wet halen van de kritische depositiewaarde (KDW). Daarbij wil NMV verruiming van gebruiksnormen van dierlijke mest en het behoudt van landbouwgrond. Dit ultimatum liep afgelopen zondag af, zonder dat de minister concrete toezeggingen heeft gedaan. Hierop heeft NMV na intern beraad besloten om de stekker er definitief uit te trekken.

Extensivering 
"De hoofdzaak van het overleg zou het bieden van perspectief en het herstel van vertrouwen moeten zijn, maar dat was het niet." De politieke wil om te extensiveren kwam volgens Van Maanen telkens weer op tafel. Bovendien blijkt het vergoeden van eco-diensten, als compensatie voor extensivering, complex te zijn. Dit door gebrek aan budget hiervoor en vermeende staatsteun. "Aan alles proef je dat het Landbouwakkoord is ingezet op het verkleinen van de veestapel, want anders kan Adema het plan in Den Haag niet verkopen. Toezeggingen voor oplossen van het stikstofprobleem middels innovatie blijven uit. Achter zo'n akkoord kunnen wij ons niet scharen en zodoende trekken wij ons terug."

Eerder al stapten de Dutch Dairymen Board (DDB) en Agractie al op, waarbij laatst genoemde toen aangaf dat het boek nog niet is gesloten en weer open kan als er weer zicht komt op een goede afloop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
xx 26 April 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10903961/nmv-landbouwakkoord-is-gesloten-boek-voor-ons]NMV: Landbouwakkoord is gesloten boek voor ons [/url]
Er moet wel wat meerwaarde zijn aan een landbouwakkoord, anders heeft het weinig zin lijkt me.
Abonnee
drent 27 April 2023
precies en aangezien de overheid steeds weer met nieuwe regels komt die nergens op slaan stoppen met overleg.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Stikstofstemming

Stikstoffonds nu on hold en Schiphol is uitgeshopt

Achtergrond Stikstofstemming

De Aerius-economie draait onverstoorbaar door

Nieuws Prinsjesdag

Kabinet houdt vaart in stikstofdossier

Analyse Stikstofstemming

Controverse bevangt beleid rondom stikstof

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox