Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Grasoogst brengt nog weinig rust op voermarkt

23 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De vraag naar ruwvoer blijft relatief groot voor deze tijd van het jaar. Het is natuurlijk niet de drukste periode van het jaar, maar handelaren melden goed werk te hebben. De beschikbaarheid van goed kuilgras en goede snijmaïs houdt niet over. In de bijproducten is het meer zoeken naar een balans al blijft maar ook hier valt de vraag zeker niet tegen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een deel van de voerhandel bestaat nog steeds uit nood aan kopen van veehouders. Sommige boeren zitten erg schraal in het voer en moeten wel wat bijkopen. Dat geeft in sommige producten (vooral kuilgras) misschien een wat vertekend beeld.

De eerste snede kuilgras is voor een groot deel binnen maar het duurt nog even voordat deze geconserveerd is. Mooi kuilgras van de afgelopen oogst voor directe levering is moeilijk te krijgen. De groep kopers is ook niet groot overigens maar degene die zoeken durven/moeten wel flink geld voor neer te tellen. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras komt deze week guit op €100 per ton. Enkele handelaren merken op dat er weinig gras van de nieuwe oogst te koop wordt aangeboden. Klanten die anders wel eens een vrachtje balen verkopen, houden deze nu zelf.

Stabiele markt
De handel in maïs gaat gestaag door, al zijn er forse verschillen in vraag en in prijzen. Transport afstand en hoe snel de klant geleverd wil hebben, maken een groot verschil op het moment. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €110 per ton. Ook in de bijproducten zijn er flinke verschillen tussen handelaren. Over het algemeen zijn de aardappelproducten wat schaarser terwijl de bierbostel voorzichtig aan een kopersmarkt wordt. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft onveranderd op €60 per ton. Bierbostel doet een klein stapje terug en komt deze week gemiddeld uit op €3,70 per procent droge stof.

De vraag naar weidehooi en stro blijft stabiel goed. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- gerstestro blijft gelijk aan vorige week op €145 per ton en voor weidehooi op €190 per ton. In graszaadhooi hebben de meeste fouragehandelaren weinig meer te doen. Het is vooral de laatste restjes in de opslag opruimen. De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi loopt van €150 tot €160 per ton, afhankelijk van het ras.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden