De Fryske

Nieuws Ondernemen

De Fryske wordt coöperatie van boeren én klanten

Vrijdag 13:00 uur - 2 reacties

De Fryske in Lemmer, een maker van duurzame en vogelvriendelijke kazen, wordt geherstructureerd naar een coöperatie. Niet alleen boeren kunnen lid worden van deze zuivelcoöperatie, maar ook klanten van de Fryske kunnen mede-eigenaar worden. Via deze vorm van sharefunding wil het bedrijf kapitaal aantrekken om verder te groeien en, zo meldt de Fryske in een verklaring, om meer impact te maken in de zuivelwereld.

"De tijd rijp is voor de Fryske, dat gevoel heb ik sterker dan ooit", zegt Catharinus Wierda, oprichter van de Fryske, in het statement. "Consumenten vragen om duurzame kaas, de natuur roept om hulp en de markt schreeuwt om verandering. Daarom willen we in 2023 sterk gaan groeien. Om die groei mogelijk te maken, zetten we een grote stap: ik ga namelijk het eigenaarschap van de Fryske delen." Dat gedeeld eigenaarschap betekent dat de Fryske aandelen gaat verkopen. De certificaten zijn nu al te reserveren en vanaf 11 juni 2023 te koop via het groene investeringsplatform Broccoli: www.broccoli.eu, meldt de Fryske. De minimum instapprijs is €500. 

Focus op vergroten kaasvoorraad
Het doel van de nieuwe coöperatie is niet alleen groeikapitaal aantrekken, benadruk Wierda. "We willen óók onze boeren, afnemers, leveranciers en klanten meer bij het bedrijf betrekken," aldus Wierda. "Zo kunnen we gezamenlijk de zuivelwereld veranderen." De Fryske is in 2017 opgericht en wordt naar eigen zeggen inmiddels in heel Friesland verkocht. De kazen liggen ook landelijk in de schappen bij Plus en Albert Heijn. De Fryske gaat 90% van de kapitaalsinjectie met de vorming van de coöperatie gebruiken voor een grotere kaasvoorraad. Wierda: "De overige 10% besteden we aan sales en marketing. We willen immers meer klanten bereiken: online, in de retail, in de foodservicebranche en via export."

Niet alle investeerders in de Fryske hebben straks ook stemrecht, nuanceert het bedrijf in een toelichting. Dat hangt af van het kapitaal dat iemand in het bedrijf investeert. Investeerders die genoeg investeren om 1% of meer van het totale belang in de Fryske te krijgen, worden lid type C in de coöperatie en hebben stemrecht. De andere investeerders worden geen lid in de coöperatie, maar zijn 'certificaathouder' en zijn uitgesloten van stemrecht, zo legt de Fryske uit. Het bedrijf heeft een speciale groep in de coöperatie aangemaakt voor leden type B. Deze groep is voor de boeren die melk leveren aan de Fryske. Vanaf 0,5% van het totale belang in de Fryske verkrijgt deze groep stemrecht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Louis Pascal de Geer Vrijdag 14:20 uur
Ik wens jullie succes met dit initiatief waarin de hele keten in een coöperatie aanwezig is. Dit lijkt een goede nieuwe weg om samen sterker te zijn.
Abonnee
Louis Pascal de Geer Vrijdag 14:20 uur
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10904382/de-fryske-wordt-cooperatie-van-boeren-eacute-n-klanten]De Fryske wordt coöperatie van boeren én klanten[/url]
Ik wens jullie succes met dit initiatief waarin de hele keten in een coöperatie aanwezig is. Dit lijkt een goede nieuwe weg om samen sterker te zijn.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Kaasproductie vorig jaar fractie lager dan in 2021

Analyse Kaas

Kaasprijzen blijven stoïcijns doorstijgen

Analyse Business zuivel

Kaasprijzen weer terug op hoog niveau

Analyse Kaas

Onzekerheid troef op de kaasmarkt

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox