Shutterstock

Analyse Melk

Melkprijs weer bijna in balans met markt

7 Juni 2023 - Wouter Baan

Meer dan een half jaar was de balans tussen de (spot)melkprijzen en de zuivelmarkt ver te zoeken. Ondertussen raakt de markt weer in balans. Daar was wel een flinke afwaardering voor de uitbetalingsprijzen voor nodig, die melkveehouders in de dure maanden van het jaar financieel op scherp zet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de melkprijzen aan bodemvorming doet, is die in juni nog niet bereikt. Op FrieslandCampina na voeren verwerkers in meer of mindere mate nog verlagingen door. Terugkijkend op de afgelopen maanden was dat voor melkveehouders een hard gelach. In december nog stonden de basis-uitbetalingsprijzen nog op een droomniveau van €60 per 100 kilo. Een half jaar later staat er bij sommige verwerkers alweer een drie voor de melkprijs. Zo hard kan het gaan dus.  

Rabobank waarschuwt
In die zin is het niet verwonderlijk dat Rabobank melkveehouders waarschuwt om de liquiditeitspositie goed in de gaten te houden tijdens de dure maanden van het jaar. Historisch gezien zijn de huidige uitbetalingsprijzen nog niet eens zo slecht, maar met het kostenplaatje van nu zijn structureel hogere baten noodzakelijk. Eerder al trok accountantsbureau Alfa aan de bel. Een stijging van de melkprijs is in de verste verte niet in beeld. Wel maakt de onverwacht positievere zuivelmarkt van de afgelopen weken dat de bodem iets hoger komt te liggen dan eerder gedacht. Een schrale troost voor melkveehouders na de vrije val in de afgelopen maanden.

Op basis van de waardering van magere melkpoeder en boter noteerde de Kieler Rohstoffwert van het Institut für Ernährungswirtschaft (IFE) in april €36,30 per 100 kilo. Dit kan gezien worden als de onderkant van de melkvalorisatie. De berekening over mei is nog niet bekend, maar valt vermoedelijk iets hoger uit.

Balans bijna bereikt
Door de ruime melkaanvoer in Noordwest-Europa lagen de spotmelkprijzen in de eerste maanden van dit jaar ver onder de grondstofwaarde. Door een flinke prijsstijging in mei is het verschil niet zo groot meer. De uitbetalingsprijzen lagen juist flink boven de grondstofwaarde, maar door de recente dalingen wordt ook dit verschil kleiner. Waarschijnlijk zetten deze trends in de komende weken door. Rond het verstrijken van het eerste half jaar zijn de markt en de melkprijzen waarschijnlijk weer volledig in balans. Zolang er geen onverwachte marktbewegingen opdoemen tenminste.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden