ForFarmers

Nieuws Financieel

Prijzenslag op voermarkt fnuikend voor ForFarmers

10 Augustus 2023 - Eric de Lijster - 1 reactie

De hevig prijsconcurrentie op de voermarkt in Noordwest-Europa heeft in de eerste zes maanden van dit jaar fnuikend uitgepakt voor ForFarmers. Het beursgenoteerde voerconcern met het hoofdkantoor in Lochem, zag afzet van voeders met 4,8% krimpen en de onderliggende winst met 74,3% dalen. Door incidentele lasten komt ForFarmers uit op een verlies van €12,8 miljoen.

Dit heeft ForFarmers vanochtend bekendgemaakt. De totale voerafzet in de eerste helft van 2023 kwam uit op 4,3 miljoen ton, een krimp van bijna 5%. De afzet van mengvoer daalde met 6% tot iets minder dan 3 miljoen ton. De verkoop aan varkensvoer liep terug door de hevige prijsconcurrentie op deze markt. Deze prijzenslag wordt aangemoedigd door de krimpende veestapel in Noordwest-Europa, zo motiveert ForFarmers, waardoor er in de voerindustrie sprake is van overcapaciteit. Ook heeft ForFarmers minder vleeskuikenvoer verkocht door de welzijnsconcepten in Nederland en vogelgriep in het Verenigd Koninkrijk. Wel noteerde het concern een groei bij de herkauwers, zoals de koeien, in met name het Verenigd Koninkrijk. 

ForFarmers kwam uiteindelijk uit op een brutowinst (Ebitda) van €20,4 miljoen, een daling van 51,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Onderaan de streep komt dan een onderliggende winst uit de normale bedrijfsvoering van €4,4 miljoen uit de bus, een daling van bijna 75%. Door incidentele lasten gaat uiteindelijk een verlies van €12,8 miljoen in de boeken, tegenover een winst van €11,1 miljoen het jaar ervoor. Deze incidentele lasten betreft vooral de waardevermindering van de Belgische activiteiten die ForFarmers dit voorjaar heeft verkocht aan Arvesta

"De prijsconcurrentie is in volatiele marktomstandigheden toegenomen, waardoor onze volumes verder onder druk kwamen en daarmee ook onze brutowinst. Het antwoord op deze uitdaging zit in de uitvoering van de strategie", laat Pieter Wolleswinkel, CEO van ForFarmers, in een verklaring bij de cijfers weten. ForFarmers heeft eerder aangekondigd het bedrijf te reorganiseren, waarbij wordt gekozen voor meer lokale verantwoordelijkheid en commerciële flexibiliteit. "Minder managementposities en korte lijnen naar de klant", zo licht Wolleswinkel toe. "Deze aanpak moet gaan leiden tot verbetering van onze volumeontwikkeling en daardoor brutowinst." De topman gaat ervan uit dat 'dat het tweede halfjaar beter zal zijn dan het eerste halfjaar, onvoorziene omstandigheden daargelaten'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
B 10 Augustus 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10905443/prijzenslag-op-voermarkt-fnuikend-voor-forfarmers]Prijzenslag op voermarkt fnuikend voor ForFarmers[/url]
De eens zo florisante Coöperatie
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Kwartaalcijfers

ForFarmers meldt weer winst en tankt vertrouwen

Nieuws Voer

Karteldienst zit ForFarmers dit keer niet dwars

Nieuws Voer

CFO ForFarmers maakt verrassende transfer

Analyse Agribusiness

Nederlandse agroreuzen in woelig vaarwater

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox