ForFarmers

Nieuws Voer

ForFarmers trekt zich terug uit België

4 April 2023 - Wouter Baan

Veevoerconcern ForFarmers is voornemens de activiteiten in België te verkopen aan Arvesta. Met de verkoop verdwijnt 420.000 ton uit het portfolio, waarvoor €25 miljoen wordt geïncasseerd. De verkoop kan gezien worden als een opvallende stap die afwijkt van het DNA van het bedrijf. 

Arvesta neemt door de acquisitie van ForFarmers België zowel de circa tachtig medewerkers over die ongeveer 420.000 ton voer produceren en verkopen, als de productielocatie in Izegem in West-Vlaanderen. Daarnaast is de fabriekslocatie in Ingelmunster ook onderdeel van de transactie. Een reden van de verkoop is de druk op de agrarische keten in België, zo staat opgetekend in een persverklaring. Hierbij wordt gedoeld op de krimpende dieraantallen.

De afzet van co-producten, paardenvoeders en biologische voeders blijft wel doorgaan, want dit doet ForFarmers vanuit Nederland. Verder is de deal ook een opmaat naar een intensievere samenwerking tussen beide bedrijven. Zo gaat ForFarmers in loonproductie vleeskuikenvoer produceren voor Arvesta in België. Andersom gaan de voeractiviteiten van Arvesta in de vleeskuikensector in Nederland over naar ForFarmers.

Opvallende stap
De verkoop van de activiteiten in België, waar ForFarmers de vierde speler is, kan gezien worden als een opvallende stap. In 2018 deed ForFarmers nog een grote overname in België toen Voeders Algoet werd overgenomen. Daarbij zijn de activiteiten in België gemakkelijk te combineren met de thuisbasis in Nederland. Toch neemt ForFarmers nu een vrij rigoureuze stap door zich terug te trekken van de Belgische markt.

Dit strookt niet met het DNA van het bedrijf. In het verleden nam de veevoerreus immers vrijwel altijd bedrijven over, maar in de nieuwe strategie lijkt groei geen doel op zich meer te zijn. Onderdeel daarvan is om een betere spreiding te krijgen tussen groei- en krimpmarkten. Mogelijk is de verkoop van de Belgische tak een opmaat naar iets nieuws in een ander land, zoals het bedrijf ambieert.  

De deal, ter waarde van €25 miljoen, moet nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsactiviteiten. Dit zal waarschijnlijk in de tweede helft van dit jaar plaatsvinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden