Shutterstock

Nieuws Grond

Hoge rentes gooien anker uit voor grondprijs

15 Augustus 2023 - Niels van der Boom

De alsmaar stijgende rentepercentages remmen de stijging van de grondprijzen in de Verenigde Staten (VS) af. Ook de koersen op de commodity markten zijn van invloed op het investeringsklimaat op de grondmarkt, melden twee Amerikaanse federale banken. In de Verenigde Staten zijn de grondprijzen de laatste drie jaar stevige toegenomen.

Vanaf 2020 is de gemiddelde waarde van een acre (0,4 hectare) met een derde gegroeid volgens cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie USDA. Voor 2023 rekent het ministerie met $4.080 per acre akkerbouwgrond, omgerekend €12.320 per hectare. Een stijging van 8% met 2022. Voor grasland wordt wel een stuk minder betaald: €3.971 per hectare.

Grote verschillen
De prijzen voor akkerbouwgrond bleven tussen 2014 en 2021 behoorlijk stabiel, om in de voorbije drie jaren flink te pieken. Voor de duurste grond moet je in Californië zijn. Daar ligt het gemiddelde op €35.834 per hectare. Ook op plekken in de Midwest is de prijs voor Amerikaanse begrippen behoorlijk. Dat is een heel verschil met bijvoorbeeld Montana. Daar kost een hectare akkerbouwgrond €2.640. Dat weerspiegelt uiteraard het verdienvermogen van de grond en de druk op grond.

Bankiers van de federale banken in Chicago en Kansas City verwachten een stabilisering te zien in de grondprijzen na dit jaar. De lagere prijzen voor met name soja en korrelmaïs, maar ook tarwe en andere granen, zorgen ervoor dat de interesse in grond aan het afnemen is. Maar ook de prijzen van varkensvlees en melk zijn in een jaar tijd behoorlijk afgenomen. Dat resulteert in lagere bedrijfsinkomsten. Tegelijkertijd zijn de productiekosten wel toegenomen.

Hogere rentes
Wat een grote rem is op een verdere prijsstijging, zijn de rap toenemende rentepercentages. Analisten houden er dan ook rekening mee dat de Amerikaanse grondprijzen stabiliseren of zelf dalen, omdat waarde van de grond en het verdienmodel niet in gelijke tred lopen. Afhankelijk van de staat speelt ook droogte een grote rol, die veel impact op het bedrijfsresultaat heeft. Dat de prijzen tussen wel of niet te beregenen grond fors verschillen, mag geen verrassing zijn. Zo bedraagt het verschil in aardappelstaat Idaho zo'n €9.859 per hectare. In Californië is dat verschil maar liefst €21.888.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

Grondprijs
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Wonen, werken en wegen leggen beslag op grond

Achtergrond Grondmarkt

Hoge rente werpt schaduw over agrarisch vastgoed

Nieuws Grond

Belgische boer moet diepere zakken hebben voor grond

Nieuws Grond

Rechter steekt stokje voor speculatie met grond

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox