Shutterstock

Nieuws Melk

Zuinigheid geboden voor Nieuw-Zeelandse boeren

24 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

Melkveehouders in Nieuw-Zeeland moeten in het nieuwe productieseizoen stevig op de kosten letten en kunnen vermoedelijk minder uitgeven aan kunstmest en krachtvoer. Dit zal naar verwachting de melkaanvoer drukken. Veel duidelijk is er echter nog niet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit is wat analisten in het land zelf verwachten. Hoe de melkaanvoer zich precies ontwikkelt, is iets waarover ze nog weinig concreets durven te zeggen. Het is nog het begin van het seizoen. De eerste twee maanden is er iets minder gemolken dan vorig jaar, maar de eerste cijfers zeggen nog niet veel, omdat de melkveehouderij de productie feitelijk nog moet opstarten.

{{dataviewSnapshot(46_1692864669)}}

De sterk verlaagde melkprijsprognoses, van met name Fonterra, drukken de stemming. Veehouders verwachten in de rode cijfers te belanden, omdat de melkprijs de kosten niet gaat dekken. Dat komt omdat bijvoorbeeld de kunstmestprijs gemiddeld 30% hoger is dan een jaar geleden en krachtvoer 40% meer kost, aldus accountantsbureaus. Daarbij is de rente gestegen tot 8%, en veel melkveehouders voelen de gevolgen daarvan omdat er (vanuit de ervaringen in de voorbije jaren) vaak een variabele rente is overeengekomen. De gemiddelde inflatie bedraagt zo'n 6%.

Bij dit alles is nog niet eens over het weer gesproken. Gelukkig voor de meeste boeren is het weer tot nog toe niet ongunstig geweest, met voldoende neerslag, maar later dit jaar wordt wel weer een 'el Nino-effect' verwacht, met langdurig droge periodes. Alles bij elkaar zijn het niet de ingrediënten die doen verwachten dat er een hoge melkaanvoer zit aan te komen. De zuivelindustrie vindt het wellicht niet erg, want op exportgebied wordt vooralsnog weinig verwacht van grootste klant China. Iets minder melkdruk kan de prijzen ook iets beter op peil houden. Wellicht bieden de aanvoercijfers van volgende maand een betere indicatie voor de verwachtingen in de rest van het seizoen. In augustus gaat de productie gewoonlijk met sprongen omhoog.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden