FrieslandCampina

Nieuws Melk

FrieslandCampina grijpt in: weer stevige reorganisatie

6 Oktober 2023 - Wouter Baan - 2 reacties

FrieslandCampina gaat flink in de kosten snijden. Om de tegenvallende winstgevendheid te vergroten, wil het coöperatieve zuivelconcern vanaf 2026 jaarlijks €400 tot €500 miljoen aan kosten besparen. Het bezuinigingsplan met de naam 'Expedition 2030' is bedoeld om aantrekkelijk te blijven voor de leden-melkveehouders.

Kort samengevat zijn de kosten van FrieslandCampina behoorlijk te hoog in relatie tot de omzet. Dit kwam halverwege juli pijnlijk na voren in de tegenvallende halfjaarcijfers. Met een schamele nettowinstmarge van 0,11% maakte FrieslandCampina in het eerste halfjaar van 2023 nog amper winst. Net aangetreden topman Jan Derck van Karnebeek noemde het cijfers die FrieslandCampina onwaardig zijn. Overigens waren de slechte halfjaarcijfers waarschijnlijk wel wat geflatteerd. De zuivelmarkt stortte afgelopen winter immers in en de melkprijs reageert daar met een vertraging van twee tot drie maanden op. Ook andere zuivelbedrijven betaalden teveel melkgeld in relatie tot de markt. 

€400 tot €500 miljoen
Los daarvan wil Van Karnebeek kort na zijn aantreden scherper aan de wind gaan zeilen om de winstgevendheid te vergroten. Ergens is de aankondiging opvallend, omdat de vorige reorganisatie pas net is afgerond. Toen werd de structuur vereenvoudigd naar vier business units, dat worden er nu weer zeven. Daarmee wordt de organisatie er niet direct overzichtelijker op, maar de slagkracht per bedrijfsonderdeel wordt wellicht wel beter. Bovendien worden dan de prestaties van de minst presterende bedrijfsonderdelen sneller blootgelegd, zo is waarschijnlijk het idee Van Karnebeek en de andere bestuurders.  

"Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van een concurrerende productieketen en lagere overheadkosten onze positie als leidende speler in de zuivelindustrie gaat versterken. Dit is belangrijk voor FrieslandCampina om aantrekkelijk te blijven voor zijn leden-melkveehouders, medewerkers en klanten. Nu en in de toekomst", zo luidt de verklaring van de CEO die zinspeelt op kostenbesparingen van €400 tot €500 miljoen vanaf 2026. In 2024 moet de eerste slag worden geslagen, mits de ledenraad instemt met het plan.  

Veel banen op de tocht
Fabriekssluitingen horen niet tot het voorgestelde bezuinigingspakket. Er gaan logischerwijs wel banen sneuvelen, al is niet bekendgemaakt hoeveel precies. Wel dat vooral ondersteunende functies verdwijnen. Bij de vorige ontslagronde verdwenen 1.000 banen die €100 miljoen aan besparingen opleverden, zo was vooraf althans gecalculeerd. Dit zijn er nu dus mogelijk flink meer. Tussen alle besparingsmaatregelen laat FrieslandCampina ook weten te gaan investeren in de fabriek in Borculo. Daar wordt de productiecapaciteit van wei-eiwitisolaten verdubbeld om in te spelen op de groeiende sport- en kindervoedingmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Adrie 6 Oktober 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10906250/frieslandcampina-grijpt-in-weer-stevige-reorganisatie]FrieslandCampina grijpt in: weer stevige reorganisatie[/url]
Het feit dat je bijna een half miljard KAN besparen geeft al aan dat cooperatieve modellen zoals die van FC een put zijn waar het geld met grote snelheid in verdwijnt. #geldisvan niemand
Abonnee
Louis Pascal de Geer 6 Oktober 2023
Consultants, efficiency experts hebben het allang in de gaten?
HÉT goud advies van allen is om in banen te snijden. Ze weten niet anders deze witteboorden mensen met hun spreadsheets om met de BBB te spreken! De ene zegt fabrieken sluiten de andere wil weer terug naar 7 met een speciale aanbeveling voor Borculo waarom daar? Gemiddelde afstand?
Een coöperatie is géén gewoon bedrijf met aandeelhouders die winst willen zien, maar een organisatie van en voor de leden. Het geld is van iedereen en mag NOOIT van niemand zijn. Als een coöperatie boven de markt geld betaald voor de melkproductie van hun leden is dat een bonus en moet ook als zodanig worden beschouwd en vooral in een jaar van moeilijke marktomstandigheden. De directie en bestuur van de coop dienen zich te bezinnen op de missie van de coöperatie. Er is niets mis met een cooperatie maar alles met de uitvoering van wat de bedoeling was en is.
Het verdwijnen van "ondersteunende" banen kan wel eens het kind met het badwater weggooien zijn en de essentie van een coöperatie ernstig aantasten.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

FrieslandCampina beperkt sneller CO2 voor Mars

Nieuws melk

FrieslandCampina krijgt voordeel van twijfel S&P

Achtergrond Melk

FrieslandCampina is nu op volle oorlogssterkte in Azië

Interview Tuncay Özgüner

FrieslandCampina haalt meer uit private label kaas

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden