Shutterstock

Nieuws Emissies

McDonald's sluit bondje met FrieslandCampina

17 Oktober 2023 - Max van der Heijden - 3 reacties

McDonald's en FrieslandCampina slaan de handen ineen om de uitstoot van broeikasgassen in de zuivelketen terug te dringen. De bedrijven die al dertig jaar samenwerken, willen op die manier bijdragen aan een duurzamere toekomst.

De bedrijven werken samen om de uitstoot van broeikasgassen die vrijkomt bij de productie van zuivel die wordt geleverd aan McDonald's-restaurants in Nederland en België versneld terug te dringen. FrieslandCampina levert ingrediënten aan McDonalds-restaurants in Nederland en België voor producten als de McFlurry, Sundae, Milkshakes en vleesvervangers. 

Het resultaat moet in 2025 een verlaging van de uitstoot van broeikasgassen van 14% ten opzichte van 2019. Daarom zijn de bedrijven een driejarige samenwerking aangegaan, waarbij de lat ieder jaar een beetje hoger wordt gelegd. Volgens FrieslandCampina woordvoerder Jan-Willem ter Avest wordt het met de samenwerking voor McDonald's mogelijk om de CO2-reductie in hun keten inzichtelijk te maken. 

"Klimaatverandering is een milieuvraagstuk van onze tijd. McDonald's wil daarom met al haar partners en leveranciers in de gehele keten werken aan oplossingen die het negatieve effect op het klimaat beperken. Met deze extra dimensie binnen onze al mooie samenwerking met FrieslandCampina komen wij dichter bij onze doelstellingen voor uitstootvermindering in 2030 en onze algemene ambitie om tegen 2050 netto nul emissies te bereiken. Op deze manier investeren in onze keten past binnen de duurzaamheidsweg die wij als McDonald's zijn ingeslagen'',  zo laat Joost Elshof directeur Supply Chain bij McDonald's Nederland en België weten. 

Samenwerking cruciaal
Roger Loo, President Professional and Trading bij FrieslandCampina zegt: "FrieslandCampina zet zich in om op een duurzame manier zuivel te produceren. We meten en monitoren onze voortgang en stimuleren verbeteringen. Door de jaren heen hebben onze inspanningen geresulteerd in een verkleining van de CO2-voetafdruk van onze zuivelproducten. Onze melkveehouders spelen hierin een cruciale rol door hun melkveebedrijf steeds duurzamer te maken. Samenwerken met waardevolle partners zoals McDonald's is cruciaal in onze missie voor een positieve impact. Zo kunnen wij onze leden-melkveehouders blijven ondersteunen en belonen."

Dat ondersteunen en belonen gebeurt aan de hand van de monitoringtool KringloopWijzer. Melkveehouders worden beloond voor hun resultaat op weidegang, diergezondheid en -welzijn, klimaat en biodiversiteit. Dat gebeurt via het programma Foqus planet. Hoewel er volgens Ter Avest geen aparte melkstroom is voor McDonald's, kan FrieslandCampina via Foqus Planet wel inzichtelijk maken wat de effecten zijn van de milieumaatregelen voor de leden en wat hen dat oplevert. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Jan Veltkamp 17 Oktober 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10906399/mcdonald-s-sluit-bondje-met-frieslandcampina]McDonald's sluit bondje met FrieslandCampina[/url]
meestal werkt dit soort kreten averechts. We hebben allemaal energie zuige apparaten in huis, ledlampen enz enz en en toch worden de kabels worden elke keer zwaarder omdat het net zwaarder belast wordt. Met water idem dito. Zuinige douche kop, water besparende wc en eco-wasmachine en toch gaat/moet Vitens nieuwe bronnen boren om aan de vraag te kunnen voldoen. ???????? Dat kan niet zijn omdat er zoveel huizen bij komen want er wordt bijkans niks gebouwd. Nu gaan mc Donalds en FC Co2 besparende maatregelen nemen. Als multinationals dat zeggen dan ga ik er bij voorbaat al vanuit dat het dus erger wordt.
Abonnee
Zeewind 17 Oktober 2023
Dit zijn de grote jongens die hun klanten bij voorbaat gerust willen stellen en dus aan de klimaatknoppen gaan draaien. Het is wel aardig dat de grootste knop op hun toeleverende bedrijven zit. Verstandig als deze bedrijven hun gezamenlijke score op de “ focus planet “ goed kennen, kijken met elkaar wat juist is en eerlijkzodat over een aantal jaren geen verrassingen voor de dag komen! EN geen dubbele rekeningen bijvoorbeeld via de overheid!
Abonnee
jan jansen 17 Oktober 2023
Mooi dat dit op de kaart wordt gezet. Gewoon door simpel te blijven, koeien laten grazen, eigen eiwitten te telen en daardoor koeien ook ouder laten worden. Zomaar enkel simpele maatregelen waardoor op deze manier waardering wordt uitgesproken. Ga zo door
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden