Shutterstock

Achtergrond melk

Transfermarkt 2023 tekent einde bijzondere periode

24 Oktober 2023 - Klaas van der Horst

Op de transfermarkt in de melkveehouderij is het dit jaar minder druk dan vorig jaar. Toen wisselden honderden melkveehouders van verwerker. Dit jaar gaat het om kleinere aantallen, maar toch wordt eind 2023 een bijzondere periode afgesloten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met het sluiten van de boeken over 2023 is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook het einde van de Dutch Milk Foundation (DMF) daar. Per 1 juli van dit jaar was er nog 142 miljoen kilo te vergeven. Uitgaande van het gemiddelde per melkveehouder in het vorige seizoen is dit goed voor zo'n 120 veehouders. Zij gaan weg bij FrieslandCampina met medenemen van een bonus van €5 per 100 kilo melk. Deze coöperatie zal niet blij zijn met dit verlies van leden, maar wellicht is er toch het gevoel dat de vlag uit kan, omdat het met deze mijlpaal - na vijftien jaar - is verlost van de Europese 'remedies' (feitelijk beperkingen) sinds de vorming van de zuivelreus.

De inschatting in de markt is dat het grootste deel van de vertrekkers bij RFC terechtkomt bij A-ware. Dit bedrijf blijft, net als in voorgaande jaren, voor veel melkveehouders het meest gekozen alternatief.

Andere partijen trekken kleinere aantallen melkveehouders aan, waaronder Farmel, dat onlangs nog aangaf ruimte te hebben voor enkele tientallen melkveehouders. Cono, DeltaMilk en de Duitse Molkerei Wiegert uit Veelen hebben ook enkele veehouders geworven. Wiegert is een dochterbedrijf van zuivelonderneming Fude + Serrahn. Dit bedrijf heeft ongeveer tien Nederlandse melkveehouders gecontracteerd.

FrieslandCampina heeft het afgelopen jaar gemeld dat het ook enkele veehouders heeft geworven, maar per saldo behoort het tot de verliezers. Ook Lactalis Leerdammer zit in die categorie, al geeft directeur Benelux Jan Verbessem in een interview met Zuivelzicht aan meer Leerdammer kaas te willen maken en daarvoor een groter volume melk te willen verwerken. Een deel van de vertrekkers daar heeft zich aangesloten bij de POM, de Producentenorganisatie Melk, zo valt te horen.

Vreugdenhil Dairy Foods en DOC Kaas hebben dit jaar niet veel veranderingen in hun leden- en leveranciersbestand gezien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden