Shutterstock

Analyse Melk

Fosfaatkopers blijven nog massaal weg

15 November 2023 - Klaas van der Horst - 1 reactie

De prijzen voor fosfaatrechten lijken de laatste week bijna in vrije val geraakt. De prijs voor kooprechten zit zelfs op het laagste niveau sinds 2016. Ook leaserechten met afroming zijn heel laag geprijsd. Koopjes jagen lijkt te kunnen lonen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Naar de oorzaken is het nog even gissen. Er wordt regelmatig naar de situatie rond blauwtong verwezen. Ook wordt gesproken over veel aanbod van stoppers. Anderzijds lijkt toch nog niet iedereen te zijn voorzien. 

Hoe dan ook, er is genoeg aanbod, maar de vraag is zwak. "Als iemand interesse heeft, moet je gelijk inkoppen", aldus een handelaar.

Bij de leaserechten lijkt de prijs evenwel toch iets minder laag dan op het eerste gezicht lijkt. Er worden niet-afromingsvrije rechten aangeboden voor minder dan €20 per kilo fosfaat, maar in deze gevallen gaat het niet om enkel leaserechten met afroming. Het zijn mengpartijen, met ook afromingsvrije lease. 

Even leek de markt vorige week iets te kunnen profiteren van de hogere garantieprijs van FrieslandCampina en de andere hogere melkprijzen, maar het effect daarvan was snel voorbij. Mogelijk dat de binnenkomst van de Europese betalingsrechten later dit jaar nog een impuls aan de markt geeft. Zo niet, dan lijkt de fosfaatmarkt dit jaar op een historisch laag niveau uit te komen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden