Royal A-ware

Nieuws Melk

A-ware geeft melkprijs boost met premie

2 December 2023 - Wouter Baan - 4 reacties

Waar FrieslandCampina eerder deze week al een megaverhoging doorvoerde, walst A-ware daar nog even overheen. Hierbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat een deel van de verhoging gestoeld is op een eenmalige december-premie. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelonderneming verhoogt de melkprijs deze maand met €4,25, waarvan €1,50 een eenmalige decemberpremie is. Daarmee komt de basismelkprijs voor december uit op €45,89 per 100 kilo. Inclusief bonussen en premies stijgt die door naar €51,65. 

De decemberbonus is bij A-ware min of meer een traditie geworden om de leveranciers in de laatste maand van het jaar mee te laten delen in de winst. Een eigen variant op een nabetaling die coöperaties vaak gewoon zijn om uit te keren. Met de verhoging blijft A-ware FrieslandCampina voor in het jaaroverzicht van 2023 in de Melkprijsvergelijker van Boerenbusiness. Ook met de WP, de gewogen gemiddelde prijs van A-ware (€48,75), blijft het Heerenveense bedrijf de garantieprijs vóór. Het was tot nu een nek-aan-nekrace wat de belangen van het realiseren van de hoogste melkprijs onderschrijft. 

Kanttekening
De kanttekening die geplaatst moet worden, is dat de verhoging A-ware deels is gestoeld op de decemberpremie. Deze vervalt in januari weer. Op zichzelf is de verhoging bij FrieslandCampina van €4,06 dus groter. Daarmee speelt A-ware enigszins op safe, gezien de marktverwachtingen voor het nieuwe jaar nog onzeker zijn. De kaasafzet loopt nu weliswaar als een trein, maar dit zou in het nieuwe jaar ook zomaar anders kunnen zijn.

Begin december liggen de prijzen voor bijvoorbeeld Goudse foliekaas voor het nieuwe jaar iets lager dan de leveringen in het vierde kwartaal. Maar ondanks de onzekerheid is er geen aanleiding om te denken dat de zuivelmarkt in 2024 zal imploderen. De zuivelmarkt geniet veel steun door de soms fors geslonken melkproductie in prijsbepalende Europese landen als Nederland, Duitsland, Frankrijk en Ierland. 

DOC Kaas en Arla
Eerder deze week kwamen ook Arla en DOC Kaas de melkprijzen voor december. Beide coöperaties doen het rustiger aan dan A-ware en FrieslandCampina en verhoogden met respectievelijk ruim €1 en €2 per 100 kilo. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden