Agrifoto

Nieuws Reorganisatie

FrieslandCampina schrapt 1800 banen

12 December 2023 - Wouter Baan - 2 reacties

Bij FrieslandCampina sneuvelen de komende twee jaar 1.800 van de krap 23.000 arbeidsplaatsen. Daarmee wil het coöperatieve zuivelconcern een deel van de beoogde kostenbesparing van €400 á €500 miljoen realiseren. In eerste instantie kost het besparingsplan €170 miljoen en die last wordt in 2023 geboekt. Daarmee dreigt FrieslandCampina in de rode cijfers te komen.

De aangekondigde ontslagronde is de invulling van het besparingsplan dat begin oktober kenbaar werd gemaakt. Kort samengevat zijn de kosten van FrieslandCampina behoorlijk te hoog in relatie tot de omzet. Niet lang na zijn aantreden besloot CEO Jan Derck van Karnebeek dat een stevige reorganisatie nodig is om het tij te keren. Hij spreekt van een pijnlijke dag die noodzakelijk is om weer te kunnen winnen in de markt.

Overal in de organisatie
Van 1.800 banen die op de schop gaan, moeten er circa 1.200 volgend jaar al verdwijnen. In de gehele organisatie wordt dit zichtbaar. FrieslandCampina geeft aan dat er wereldwijd functies verdwijnen in vrijwel alle onderdelen van het bedrijf. Eerder nog werd aangegeven dat vooral het middenmanagement zou worden geraakt. Met een kleiner personeelsbestand verwacht het coöperatieve zuivelconcern krap de helft van de beoogde €400 á €500 miljoen aan kostenbesparingen te realiseren. De rest van de besparingen moet komen door efficiënter te werken wat overigens wel tamelijk ambitieus klinkt, gezien de omvang van het bedrag. 

Geen nabetaling
Een deel van de kostenbesparingen is nodig om de inflatie om te vangen. De rest van het bedrag moet ten goede komen aan de investeringscapaciteit en de winstgevendheid. Die staat onder druk. Eerder was al aangekondigd dat de leden-melkveehouders dit jaar een nabetaling mislopen. Met een extra eenmalige last van €170 miljoen schrijft FrieslandCampina over 2023 zeer waarschijnlijk rode cijfers, wat in de recente geschiedenis van het bedrijf niet voorkwam. In de eerste helft van dit jaar kwam de nettowinst uit op een schamele €8 miljoen.

De centrale ondernemersraad van FrieslandCampina moet nog goedkeuring geven over het voorgenomen besluit. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
pieter 12 December 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10907161/frieslandcampina-schrapt-1800-banen]FrieslandCampina schrapt 1800 banen[/url]
1800 banen weg! Je vraagt je dan altijd af wat hebben die mensen altijd gedaan bij FC als ze nu gemist kunnen worden!
Abonnee
jan 14 December 2023
denk niks
regeltjes verzinnen om duurzaam te zijn, havermelk promoten, ze hebben veel te veel van die milieu mensen binnengehaald die niks doen, die doen nooit wat
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Nieuws Jaarcijfers 2023

FrieslandCampina moet stevig verlies incasseren

Nieuws melk

FrieslandCampina ziet marge in Pakistan slinken

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox