Shutterstock

Analyse Melk

Transacties fosfaatrechten blijven sterk achter

13 December 2023 - Klaas van der Horst

Al zijn er dit jaar duidelijk minder fosfaatrechten verhandeld dan in de voorgaande jaren, toch blijft de prijs de laatste weken stevig dalen. Het lijkt er op dat kopers minder behoefte hebben aan fosfaatrechten, of dat er anderszins minder interesse is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de voorbije jaren zijn er volgens een overzicht van overheidsdienst RVO relatief stabiele aantallen kooprechten verhandeld, terwijl de handel in leaserechten steeg.

fosfo
Vorig jaar was er een piek in de fosfaatrechtenhandel. Bron: RVO

Dit jaar lijkt het tot nog toe helemaal niet te lopen met de handel in fosfaatrechten. In een brief aan de Eerste Kamer laat minister Adema weten dat tot begin november 2.024.598 kilo fosfaat is verkocht, terwijl daarnaast bijna 730.000 kilo fosfaat is verleast.

Mogelijk dat melkveehouders minder rechten hebben gekocht bij gebrek aan geld, of dat er op een aantal bedrijven veel minder is geproduceerd, maar ergens lijkt er iets niet helemaal goed te lopen. Er moet een categorie melkveebedrijven zijn die nog niet voldoende fosfaatrechten heeft, menen handelaren.

Angst voor overheidsingrijpen op de fosfaatmarkt zou ook een reden kunnen zijn, maar daar lijkt nog niet zo heel lang onrust over te bestaan.
Hoe het ook zij, kooprechten van fosfaat blijven voorlopig stabiel laag geprijsd, voor leaserechten begint de handel weer iets aan te trekken, maar nog wel vrij voorzichtig.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden