Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Rustige start op kaasmarkt na correcties in december

3 Januari 2024 - Wouter Baan

De kaasmarkt stond in december grotendeels in het teken van prijscorrecties. Hierbij herstelde ook de maandenlange onbalans tussen Goudse foliekaas en cheddar. De eerste signalen voor januari wijzen op een afwachtende markt die eerder verder lijkt te verzwakken dan dat het omgekeerde zal plaatsvinden.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het vierde kwartaal van 2023 stegen de kaasprijzen met ruim 15% tot boven €4.200 per ton. Los van de overspannen situatie van 2022 zijn dit historisch gezien hoge kaasprijzen. De markt kreeg in die periode steun van de slinkende melkaanvoer in Europa. Zowel seizoensmatig als jaar-op-jaar bekeken. Daarbij is de vraag in het laatste kwartaal vaak goed, mede vanwege de feestdagen. Naarmate 2023 tegen het einde liep, verzwakte ook de kaasmarkt.

Onbalans weer hersteld
De noteringen voor Gouda en Edammer waren in week 51 en 52 (gecombineerd) teruggezakt tot iets boven €4.000 per ton. Daarmee zijn de foliekaas ook onder het niveau van cheddar gezakt. In het vierde kwartaal was foliekaas wekenlang duurder dan cheddar, wat zelden voorkomt. De reden hiervan was dat de cheddarprijzen gedrukt werden door een ruim Iers aanbod. Ondertussen is Ierland 'uit het seizoen' en liggen de productievolumes daar een stuk lager. Hierdoor is de onbalans op de kaasmarkt weer deels hersteld.

Rustige start 2024
Voor 2024 zijn de marktverwachtingen nog troebel. De start van januari verloopt zoals verwacht rustig. Vanaf volgende week gaat de handel pas echt beginnen, wanneer de vakanties voorbij zijn. Maar ook dan blijft het vuurwerk vermoedelijk uit. De afzet in het eerste kwartaal is doorgaans relatief zwak, hoewel de voorraden tegelijkertijd als tamelijk krap worden omschreven. Daarbij loopt de melkaanvoer de komende maanden weer op richting de seizoenspiek in mei.

De eerste signalen zijn dat Gouda en Edammer begin dit jaar kort onder de grens van €4.000 per ton worden verhandeld. Voor cheddar en mozzarella wordt door insiders een stabiele markt voorzien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden