Shutterstock

Nieuws CBS

Stikstofoverschot hoger, maar minder uitstoot vee

30 Januari 2024 - Linda van Eekeres - 1 reactie

Het stikstofoverschot nam in 2022 met 6,5% toe ten opzichte van 2021 en was het grootste sinds 2018. Dat blijkt uit de Mineralenbalans landbouw van het CBS. De veestapel scheidde minder stikstof uit, maar door de droge zomer was er minder gras om stikstof op te nemen.

De veestapel scheidde in 2022 minder stikstof uit vergeleken met een jaar eerder. De hoeveelheid stikstof uit dierlijk mest was 467 miljoen kilo, tegen 471 miljoen kilo in 2021. Rundvee scheidde 1,3% minder stikstof uit, onder andere door de samenstelling van ruwvoer. De stikstofuitscheiding van de varkenssector daalde met 0,3% en van de pluimveesector met 0,8%. In deze twee sectoren is de afname van het aantal dieren de oorzaak. 

De zomer van 2022 was droog. Daardoor was er minder grasopbrengst en werd er dat jaar zo minder stikstof in kuil- en weidegras vastgelegd. Vergeleken met 2021 nam het stikstofoverschot met 6,5% toe en er was sprake van het grootste stikstofoverschot sinds 2018. 84 miljoen kilo stikstof verdween naar de lucht, de overige 228 miljoen kilo werd niet benut in de bodem.

Meer ruwvoer uit voorraad
Er werd 229 miljoen kilo stikstof van het land afgevoerd via ruwvoer voor vee, terwijl er 257 miljoen kilo stikstof nodig was als ruwvoer. Het tekort werd gecompenseerd met een voorraadmutatie van ruwvoer van 27 miljoen kilo stikstof. 2021 was een relatief goed jaar voor ruwvoer en er was juist een toename van 10 miljoen kilo stikstof in de voorraad, aldus het CBS.

Het stikstofoverschot is volgens de berekening van het CBS de aangevoerde hoeveelheid stikstof (bijvoorbeeld in krachtvoer en kunstmest) verminderd met de hoeveelheid stikstof die is vastgelegd in dierlijke (vlees, melk, eieren) en plantaardige producten (akkerbouwgewassen en tuinbouwgewassen) en de stikstof die is afgevoerd buiten de landbouw (export, mestverwerking, gebruik particulieren).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Tijdbom 30 Januari 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10907658/stikstofoverschot-hoger-maar-minder-uitstoot-vee]Stikstofoverschot hoger, maar minder uitstoot vee[/url]
Is zeer goed dit te lezen,maar dringt het door in Den Haag,en willen ze het wel horen. Denk het niet.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Wojciechowski: 'Bedankt voor de boerenprotesten'

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden