Shutterstock

Analyse Melk

Fosfaatrechten: nu nog volle pond voor halve prijs

31 Januari 2024 - Klaas van der Horst

De handel in fosfaatrechten is kalm begonnen in het nieuwe jaar. Toch loopt de handel wel door, ondanks de dreiging van een ministerieel ingrijpen in de fosfaatmarkt. Reden: de huidige situatie biedt ook kansen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voornaamste kans is dat kopers nu kunnen kopen voor de helft van het geld dat er vorig jaar tot ongeveer september moest worden neergeteld. Twee voor de prijs van één dus. Verkopers kunnen ook baat hebben bij nu verkopen. Op dit moment kan het nog zonder afroming.

{{dataviewSnapshot(46_1706712940)}}

Het is een leuke handel, menen bemiddelaars en andere tussenpersonen. Wel is van belang dat transacties zo snel mogelijk bij RVO worden gemeld, want wat nu vast ligt, is veilig. De minister zou immers snel kunnen ingrijpen in de markt, zo is de vrees.

Demissionair landbouwminister Adema ontkracht de angst voor ingrijpen niet, maar aarzelt tot nu toe ook over de vraag of en hoe hij zal ingrijpen in de markt. Ingrijpen mag niet disproportioneel zijn, niet voor een deelsector als geheel en niet tegenover andere sectoren. Wat is dan de goede keuze?

De meeste transacties betreffen aankopen van rechten, naar leaserechten is veel minder vraag. Wat niet ongebruikelijk is voor het begin van het jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden