Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Kaasprijzen bevinden zich op een hellend vlak

7 Februari 2024 - Wouter Baan

De stemming op de kaasmarkt is begin 2024 alles behalve bullish. De prijzen staan onder druk en de bodem lijkt nog niet bereikt.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-notering van Goudse foliekaas is kortgeleden door de grens van €4.000 per ton gezakt, maar daarmee is de kous nog niet af. De marktprijzen die actueel worden genoemd, liggen zelfs nog een paar honderd euro per ton lager. Insiders denken dat foliekaas overgewaardeerd is ten opzichte van cheddar en mozzarella, die eveneens omlaag bewegen.

Langer op de plank
Tamme afzetmogelijkheden en een groeiende seizoensmatige melkaanvoer maken dat de kaasvoorraden oplopen. In de laatste maanden van 2023 werden telkens jonge voorraden door fabrikanten uitgeleverd, maar inmiddels ligt kaas langer op de plank voordat klanten worden bediend. Een tendens die overigens goed past in een eerste kwartaal. 

Op de Global Dairy Trade bewoog de cheddarnotering eerder deze week omhoog, al stond daar een lagere mozzarellaprijs tegenover. De reactie die de boterprijzen daags na de stijgende GDT laten zien, is op de kaasmarkt niet zichtbaar. Daarvoor is het sentiment simpelweg te flauw.

Schade beperken
Kaasfabrikanten proberen de koersval te beperken. Temeer omdat de melkprijzen voor februari omhoog bewegen. Deze ontwikkeling strookt niet met elkaar, waardoor de melkprijzen waarschijnlijk snel tegen een barricade oplopen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden