Foto Arla

Nieuws Jaarcijfers 2023

Nabetaling Arla overtreft de eigen verwachtingen

20 Februari 2024 - Wouter Baan

Arla heeft in de tweede helft van 2023 aanzienlijk beter gepresteerd, dan in het eerste half jaar. De Scandinavische zuivelcoöperatie spreekt dan ook van een jaar met twee gezichten. Vooral de afzet van merkenzuivel toont krachtig herstel, waardoor ook de verwachtingen voor de eerste helft van dit jaar positief zijn. Door het marktherstel is het dividend voor de leden-melkveehouders hoger dan aanvankelijk werd verwacht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De omzet van €13,7 miljard is een fractie lager dan het jaar daarvoor, als gevolg van ongunstige valuta-invloeden en dalende zuivelprijzen. Onder de streep resulteert dit in een winst van €380 miljoen Dit is aan de onderkant van de doelstelling die de zuivelcoöperatie voor zichzelf beoogt en tevens €20 miljoen lager dan het jaar daarvoor.

Herstel in merkenzuivel
Ondanks de daling oogde de directie van Arla bij de presentatie van de jaarcijfers vrij content met het resultaat. "Het was voor ons een jaar met twee helften", aldus CEO Peder Tuborgh. In de eerste helft was de afzet van merkenzuivel nog 6% lager, maar in het tweede gedeelte was er een groei van 4,1% zichtbaar nadat de inflatie wat ging liggen. De melkprijs zakt na recordjaar 2022 terug tot €47 per 100 kilo. Dit is nog wel 15% boven het langjarig gemiddelde.

Onder de leden-melkveehouders van Arla wordt €270 miljoen aan dividend uitgekeerd. Concreet resulteert dit in nabetaling van €2,07 per 100 kilo melk. Dat is hoger dan eerder verwacht en tevens ook boven de eigen doelstelling van €1,50. Wel is het lager dan vorig jaar toen de nabetaling €2,20 bedroeg. De melkinname nam afgelopen jaar licht toe tot 13,9 miljard kilo.

Ruim 10% marktaandeel in Nederland
In Nederland meldt Arla een omzetstijging van een slordige 10% tot €488 miljoen. De onderliggende volumes plusten met bijna 7%. Ook in ons land was met name in de tweede helft van het jaar sprake van marktherstel. Over heel 2023 steeg het marktaandeel in Nederlandse supermarkten tot 11,1% wat een record is. Mark Boot, die leiding geeft aan de Nederlandse tak, spreekt van een goed jaar met solide resultaten.

Positieve outlook
Arla verwacht dat de ingezette lijn in de tweede helft van 2023 in de eerste helft van dit jaar kan worden doorgetrokken, waarbij wel rekening wordt gehouden met aanhoudende marktvolatiliteit door geopolitieke onrust en onder druk staande koopkracht. De omzet wordt geraamd tussen €13,2 en €13,7 miljard met een winstmarge tussen 2,8 tot 3,2%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden