Shutterstock

Nieuws Melk

Eko-Holland verhoogt licht in stabiele markt

4 Maart 2024 - Klaas van der Horst

Biologische leverancierscoöperatie Eko-Holland geeft een klein plusje aan de voorschotprijs voor maart, omdat die ruimte er is, zegt voorzitter René Cruijsen. Voor het overige ziet hij een vrij stabiele markt voor biologische zuivel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verhoging van de prijs naar €60,55 per 100 kilo exclusief btw volgt op twee verlagingen. Die verlagingen en nu de verhoging zijn volgens Cruijsen het gevolg van het zoeken van een nieuw evenwicht in het nieuwe jaar. "Aan het begin van het jaar is het altijd een beetje moeilijk om direct de juiste richting te vinden. Ik denk dat we die nu hebben. De markt is stabiel met een positieve ondertoon." 

{{dataviewSnapshot(46_1709546993)}}

Eko-Holland is marktleider in biologische melk in Nederland, met FrieslandCampina als een goede tweede. Ook Rouveen Kaasspecialiteiten is een grote speler op deze markt. Arla heeft een grote biologische afzet, maar betrekt voor de Nederlandse markt de meeste melk van Eko-Holland. Cruijsen: "Deze grote spelers versterken hun positie, maar we zien de andere partijen iets wegzakken."

De voorzitter van Eko-Holland blijft optimistisch over de positie van biologische zuivel, maar ziet het aantal toetreders in de melkveehouderij wel snel toenemen. "Momenteel krijgen we zo'n twee tot drie aanmeldingen per week van omschakelaars en ook overstappers."

Dit aantal is volgens hem gegroeid door toegenomen overheidssubsidies voor bio. Cruijsen wil niet zeggen dat er te veel aanmeldingen komen of dat de overheidssubsidies de biologische markt verstoren, maar te veel subsidies zijn wel een gevaar voor de markt. Eko-Holland zoekt ook afzet voor haar melk over de grens. De vraag is er volgens Cruijsen. 

Eko-Holland verhoogt de biologisch dynamische melkprijs voor maart overigens naar €65,55 per 100 kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden