FrieslandCampina

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

12 Maart 2024 - Wouter Baan

Ondanks dat FrieslandCampina vorig jaar een miljoenenverlies leed en tevens in een reorganisatie is beland, blijft kredietbeoordelaar Fitch opvallend mild. Het zuivelconcern behoudt de BBB+ score met een stabiel vooruitzicht. Toch is er werk aan de winkel, want de kredietbeoordelaar wil dat de operationele winstmarge spoedig omhoog gaat, anders komt de kredietwaardigheid in gevaar.

BBB+ betekent dat het bedrijf financieel gezien als relatief degelijk wordt gezien, hoewel niet excellent. Daarvoor wordt een AAA-status gegeven. Fitch onderbouwt de score op basis van de sterke positie die FrieslandCampina heeft op de mondiale zuivelmarkt, zowel op de volwassen als opkomende markten in Afrika en Azië.

Daarbij wordt gewezen naar de vrij sterke balans. De aangekondigde reorganisatie door het management, waardoor FrieslandCampina in de kosten wil snijden, wordt ook positief bevonden. Hier staat tegenover dat het zuivelconcern opereert op commoditymarkten die bekend staan om lage marges. De kredietbeoordelaar gaat ervan uit dat FrieslandCampina een conservatief dividendbeleid naar de leden blijft hanteren, net als een voorzichtige overnamestrategie.

Winstmarge moet omhoog
Fitch verwacht dat de behoefte aan werkkapitaal stabiel zal blijven, na de piek in 2022. Dat, in combinatie met de verbeterde marge en conservatief investerings- en dividendbeleid, zal waarschijnlijk tot 2027 tot een positieve kasstroom leiden. De kredietbeoordelaar verwacht in 2024 ook een herstel van de operationele winst, waarmee de schuldpositie zal verbeteren. Dit is een kritiek punt om de huidige status te behouden.

Concreet raamt Fitch dat de operationele winstmarge dit jaar herstelt tot 6,2%. Mocht dit niet lukken, dan wijst dat op structurele operationele problemen, waarmee de kredietwaardigheid in gevaar komt. Ook wijst Fitch naar het Nederlandse overheidsbeleid omtrent stikstof en broeikasgassen. Hoewel een risico, vormt dit voor nu geen directe aanleiding voor een lagere kredietwaardigheid. Dit mede vanwege de verkiezingsuitslag eind vorig jaar die wijst op ander beleid.

Bij een eventuele afwaardering van de kredietwaardigheid hanteren kredietversterkers in de regel strengere voorwaarden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden