Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Bijproduct worden steeds vriendelijker voor kopers

19 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het is niet bijster druk op de ruwvoermarkt. Vooral in kuilgras is weinig te doen, melden handelaren. In de bijproducten blijft het daarentegen rommelen. Voor kopers wordt de markt steeds vriendelijker.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een langere periode vast weer zit niet in de weersvoorspellingen. Als we dan een paar mooie lentedagen hebben zoals nu zijn veehouders drukker met landwerk dat moet gebeuren dan met vergelijken van voerprijzen. Dat is niet helemaal terecht. Vooral in de bijproducten kunnen de verschillen groot zijn. Niet alleen tussen de verschillende stromen maar ook tussen hetzelfde product bij andere leveranciers. Het rantsoen kritisch tegen het licht houden, de opties op een rijtje zetten en een rondje bellen langs leveranciers kan serieus geld opleveren. Dat is zeker het geval als er op krachtvoer bespaard kan worden. Volgens verschillende leveranciers blijven krachtvoerprijzen beter overeind dan de prijzen voor bijproducten.

De DCA Indicatieprijs voor bierbostel is gezakt ten opzichte van vorige week en komt uit op €3,40 per procent droge stof. Voeraardappelen blijven de uitzondering in de bijproducten. Het aanbod is schaars en voor zover ze te krijgen zijn, beweegt de prijs niet of nauwelijks. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft stabiel op €60 per ton.

Graszaadhooi raakt op
In hooi en stro zijn geen rare ontwikkelingen. Graszaadhooi is steeds lastiger te krijgen. De DCA Indicatieprijs staat op €185 per ton. Als alternatief bieden verschillende handelaren natuur- of dijkhooi of gehamerd stro. Dat is beter te krijgen maar prijzen liggen wel hoger dan graszaadhooi. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi blijft stabiel op €200 per ton. Voor stro moeten we het hebben van aanbod uit Frankrijk. Mede daardoor blijven de prijsverschillen tussen Noord- en Zuid-Nederland groot. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro staat op €140 per ton.

Met het zachte weer groeit het gras hard. Dat is goed te merken in de vraag naar kuilgras. Veel veehouders lijken voldoende voorraad te hebben om het uit te zingen tot de eerste snee. Afgezien van de intensievere bedrijven die altijd bijkopen was er al weinig belangstelling van kopers en dat wordt niet meer. Aanbod neemt wel wat toe maar dat zijn over het algemeen balen najaarsgras. "Als je voor een klant een goede eerste of tweede snee kuil wil hebben moet je goed zoeken", aldus een fouragehandelaar. De DCA Indicatieprijs voor goed kuilgras staat op €90 per ton. Bij snijmaïs is het vooral het vaste werk dat doorloopt. Druk is het niet maar er steeds wel wat handel. De DCA Indicatieprijs blijft onveranderd op €95 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden