365 Focus Photography / Shutterstock.com

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport naar China hard onderuit

17 April 2024 - Wouter Baan

De Europese melkpoederexport naar China blijft de afgelopen maanden mijlenver achter vergeleken met vorig jaar. Weipoeder heeft beduidend minder last van de Chinese vraaguitval, maar de prijzen staan niettemin behoorlijk stevig onder druk.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkpoedermarkt zit al maandenlang in het slop, hoewel recent de weg naar boven voorzichtig weer is ingezet. In de afgelopen weken steeg de DCA-notering van magere melkpoeder met krap €100 tot €2.340 per ton. Dat is weliswaar een noemenswaardige plus, maar overtuigen doet de markt nog niet. Handelaren en ook producenten beklagen zich al langere tijd over een gebrek aan vraag en zitten vaak met ruime voorraden opgescheept, die maar moeilijk te slijten zijn.

Chinese vraaguitval
De vraag op de wereldmarkt laat het afweten, vooral de afzet in China. In de afgelopen maanden kon het Europese exportcijfer van magere melkpoeder naar dit land maar moeilijk boven de 2.000 ton uit te stijgen. Het exportvolume in februari was liefst 80% lager dan vorig jaar, zo tonen  data van Eurostat aan. De vraaguitval is een kwestie van factoren. Naast de snel toegenomen Chinese melkproductie hapert de economie in het land. Daarbij staat het aantal kindergeboortes aanhoudend onder druk. Ook eigen Chinese zuivelbedrijven hebben het lastig. Zo zag het Chinese zuivelconcern Feihe (volgens media in China marktleider op de babymelkpoedermarkt met een marktaandeel van 17%) hierdoor de winst vorig jaar met ruim een kwart teruglopen, zo werd vorige week duidelijk.

Het totale Europese afzetcijfer van magere melkpoeder is overigens minder dramatisch gedaald. Dit komt doordat Algerije de laatste maanden fors meer importeert en intussen de belangrijkste afzetmarkt voor Europese exporteurs is geworden. In februari werd in totaal 59.095 ton melkpoeder geëxporteerd, wat niettemin wel 10% lager was dan in dezelfde maand vorig jaar. Door schrikkeldag 29 februari was er bovendien een handelsdag extra.

Stabielere weipoederafzet
De afzet van weipoeder is veel stabieler, ook naar China. Met 15.281 ton importeerde het Aziatische land in februari zelfs ruim 1.000 ton meer dan vorig jaar. Ruim een vijfde deel kwam uit Nederland. Toch is het nog maar de vraag of de weipoederexport naar China kan standhouden. Weipoeder is een belangrijke grondstof in Chinese diervoeders, maar het aantal varkens in China loopt door destimulerend overheidsbeleid behoorlijk snel terug. Eind maart telde China 408,5 miljoen varkens, zo tonen algemene Chinese statistieken aan. Dit is 5,2% lager dan een jaar eerder.

Los daarvan, heeft de weipoedermarkt het lastig. Al zes weken op rij dalen de prijzen. Met €770 per ton is de food-weipoedernotering van DCA teruggezakt tot het laagste niveau sinds vorig jaar zomer. Dit komt waarschijnlijk mede doordat er veel melk tot kaas wordt verwerkt, omdat dit al tijden de beste valorisatie geeft. Hierdoor wordt er ook relatief veel wei geproduceerd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden