Shutterstock

Nieuws melk

MTC door de pijn heen volgens nieuwe CEO

6 Mei 2024 - Klaas van der Horst - 5 reacties

De Milk Trading Company (MTC) kan na een aantal woelige jaren en een interne reorganisatie weer vooruit kijken. Vorig jaar werd weer een positief rendement behaald en ook de komende tijd wordt met optimisme tegemoet getreden. Dit zegt nieuwe CEO Theo Coppens.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hij is eind vorig jaar als CEO ingehuurd om de onderneming verder te leiden. Dit gebeurde nadat Dirck Coucke was teruggetreden als CEO en MTC en adviesorganisatie DLV uit elkaar waren getrokken.

Enkel nog adviseur
Coucke en partner Raf Beyers zijn nog wel betrokken bij de MTC, maar alleen nog als adviseurs. Bij de besluitvorming hebben ze geen rol meer, dus ook niet bij beslissingen rondom de inleg van orders voor het afdekken van de melkprijs, verzekert Coppens. Besluiten om de melkprijs af te dekken, worden in de zogenoemde 'melkchat' genomen door de leden, misschien wel op aanraden van adviseurs, maar het zijn de leden die besluiten en die orders doorgeven aan DLV. Die plaatst deze orders door naar een broker. Dat er een tijdlang problemen waren met de website, had volgens Coppens niets met de interne aanpassingen te maken.

Juridische procedure
De MTC waaraan Coppens nu leiding geeft, heeft intussen wel een derde van de ooit ruim 300 leden verloren, zo wordt gemeld. Dat kwam doordat de zuivelmarkt in 2021 en 2022 totaal anders bewoog dan MTC voor mogelijk had gehouden en leden veel geld moesten bijbetalen. Dat was omdat de melkprijs juist veel hoger werd dan de prijs waarvoor die was vastgelegd. De vertrekkende leden wensten de verliezen niet langer te dragen en stapten op. Deze leden hadden ook kritiek op de dubbelrol die Dirck Coucke destijds had als CEO en adviseur.

Een deel spande zelfs een rechtszaak aan tegen MTC vanwege vermeend onrechtmatig handelen. Coppens wil daar niets over zeggen 'omdat het proces nog loopt.' Wel wil hij kwijt dat MTC in de voorbije jaren geen vergunningplicht heeft geschonden bij het handelen op de termijnmarkt, niet in België en niet Nederland. "Wij zijn niet vergunningplichtig," stelt hij.

Positief in 2023
Vorig jaar ging het de leden van de MTC overigens weer beter, meldt de organisatie. Over 2023 ontvingen ze een bijbetaling van gemiddeld zes cent per liter bovenop hun vastgelegde melkprijs. Coppens meent dat de MTC nu weer door de pijn heen is. "Dat is wel het beeld," stelt hij. De blik kan weer vooruit. Of er nu ook direct weer nieuwe leden zullen worden geworven, is een vraag die Coppens nu nog niet kan beantwoorden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden