Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Boter geeft extra sjeu aan stijgende zuivelmarkt

17 Mei 2024 - Wouter Baan

De zuivelmarkt heeft deze week duidelijk een impuls gekregen. Vrijwel alle fabricaten trekken aan, waarbij boter zoals wel vaker dit jaar de aandacht opeist. De opwaartse beweging wordt geïnitieerd door de vloeibare zuivelhandel.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Boter is ook deze week de smaakmaker in de markt en passeert de grens van €6.000 per ton. Deze psychologische barrière werd in de voorbije weken al een paar keer eerder getest en ook wel overschreden, maar de noteringen bleven onder dit niveau steken. Daar is deze week overtuigend verandering in gekomen, aangezien boter tot het hoogste niveau sinds eind 2022 steeg.

Productiepiek al achter ons?
Krappe voorraden en niet ingevulde vraag liggen aan de basis van de prijsstijgingen. In toenemende mate begint dit door te dringen bij inkopende partijen vanuit retail en ook bakkerijconcerns. Van paniek is zeker geen sprake, maar er is wel een besef dat de melkaanvoervolumes weleens tegen kunnen vallen in de tweede helft van dit jaar. Verwacht werd in de markt dat de piek van de melkproductie nog moest komen, maar ook in landen als Nederland, Duitsland en België lijkt dit al achter ons te liggen. De komende weken moet blijken of deze aanname werkelijkheid is. 

Het geeft hoe dan ook de prijzen van magere melkconcentraat en spotmelk eveneens een impuls. De spotmelknotering van DCA stijgt deze week opnieuw, dit keer met €2 tot €41 per 100 kilo. Biedingen voor spotmelk waren vaak hoger, maar fabrieken zijn niet bereid om volumes onder de uitbetalingsprijzen van de hand te doen. Daarmee liggen verdere stijgingen in het verschiet, ook in Duitsland. Zeker ook omdat de vraag naar vloeibare zuivel uit de meer zuidelijke gelegen landen in Europa aantrekt.

Kaas valoriseert niet meer het best
De kaasprijzen doen het rustiger aan, maar zetten deze week niettemin wel stappen omhoog. Na weken van stabiliteit in de kaas kan dit gezien worden als een nieuw patroon. Zeker ook omdat kaas niet meer de beste valorisatie van de melk geeft. Die rol is nu weggelegd voor de combinatie boter en magere melkpoeder. Dit komt vooral door de aantrekkende boterprijzen, maar ook de geplaagde melkpoedermarkt trekt deze week weer wat bij met prijzen weer boven €2.300 per ton voor magere melkpoeder.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden