Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Zuivelbusiness

Prijsherstel zuivelmarkt gaat over in sprintje

23 Mei 2024 - Klaas van der Horst

Het vorige week ingezette prijsherstel op de zuivelmarkt is deze week overgegaan in een echte prijssprint. Het meeste tempo werd gemaakt op de spotmarkt voor rauwe melk, waar de prijs nu op eenzelfde niveau of boven de kale fabrieksprijzen uitkomt, maar ook bij room en concentraat zijn de prijsstijgingen niet van de lucht.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de melkpoeder-, boter-, en kaasmarkt gaan ook alle prijzen stevig omhoog. Soms zoveel dat partijen erdoor verrast worden. Toch ligt er echt een aantrekkende vraag onder.

Niet alleen emotie
De aantrekkende markt is volgens diverse marktpartijen wel deels emotiegedreven, maar uit onderliggende exportcijfers komt naar voren dat er in de voorbije maanden veel meer zuivel is verkocht naar met name Zuidoost-Azië dan veel handelaren hebben kunnen voorzien, zo valt te horen. Het volume aan rechtstreekse verkopen blijkt aanmerkelijk hoger dan eerst werd vermoed. Ook de sterke vraag naar kaas, in zowel de VS als in Europa, speelt een rol, evenals de beperkte beschikbaarheid van zuivel en ook het verbeterde weer.

Prijspiek snel na aanvoerpiek
Saillant hierbij is dat het allemaal gebeurt kort na de piek van de melkaanvoer, wat betekent dat er later dit jaar niet echt meer melk beschikbaar zal komen, in ieder geval niet in Europa en de VS, zo is de verwachting. Nieuw-Zeeland gaat bovendien het winterseizoen in en zal de komende maanden weinig aanbieden.

De spotmelkprijs in Nederland en Duitsland ging deze week met 12 tot 13% omhoog, wat goed is voor de sterkste stijging in de zuivelmarkt. Het gebeurt dankzij een aantrekkende vraag en een licht teruglopende beschikbaarheid van rauwe melk.

Melkvet en melkconcentraat blijven ondertussen ook goed gevraagd. In absolute zin ging de roomprijs het sterkst omhoog, volgens de DCA-notering met €550 per ton. Boter volgde met bijna €400. De prijs voor magere melkconcentraat kwam daar weer achteraan, en steeg iets minder dan vorige week.

Met name de roomprijs stijgt ondertussen door. Volgens sommige partijen gaat de prijs al richting de €8.000 per ton of er zelfs overheen. Op de termijnmarkt blaast ook de boterprijs een stevig deuntje mee. Voor eind derde kwartaal, begin vierde kwartaal gaat de prijs daar al richting €7.000 per ton. Voor de exportmarkt is dat vaak een te hoge prijs, maar binnen Europa lijkt de markt nog niet op barrières te stuiten.

Beste verwaarding
Door de sterk gestegen vetprijzen zit voor dit moment qua commodity's de beste verwaarding in room en poeder. Het helpt daarbij dat ook de melkpoederprijs weer duidelijk in de lift zit. Magere melkpoeder food noteert duidelijk boven de €2.400 per ton, volle melkpoeder boven de €3.700 en is daarmee volgens diverse geluiden nog ondergewaardeerd.

Ook is er volgens diverse berichten in Europa vrij weinig volle melkpoeder geproduceerd in de voorbije maanden, minder dan waar behoefte aan zou zijn. Volgens deze berichten is er evenwel ook Nieuw-Zeelands product in Europa beschikbaar om dit op te vangen.

Het prijsherstel doet zich als vanzelf ook voelen op de kaasmarkt. Daarbij valt dan wel op dat het prijsherstel voor Goudse (en Edammer) foliekaas iets minder vlot verloopt dan bij mozzarella en ook Cheddar.

De hogere prijzen zullen misschien niet direct en ongefilterd terug te zien zijn in hogere uitbetalingsprijzen voor de boeren, maar toch is te verwachten dat zij de komende maanden toch zeker zullen meeprofiteren van het prijsherstel. Voorwaarde is wel dat het niet bij één of twee weken van hogere prijzen blijft.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden