Wachten op beschikking

Derogatie tijdelijk in de wacht gezet

30 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

Nederland begint het nieuwe jaar zonder derogatie. Doormiddel van derogatie komen melkveehouders in aanmerking voor ruimere mestnormen, maar dat gaat nu voor de eerste maanden van het jaar niet op. Pas wanneer er een derogatiebeschikking is afgegeven kan er weer gebruik van worden gemaakt, aldus de Staatscourant.

"Nederland spant zich in voor het opnieuw verkrijgen van deze derogatie voor de periode van 2014 tot en met 2017. Zolang Nederland deze derogatie niet heeft verkregen worden de door de Europese Commissie verleende derogatie en de daaraan verbonden voorwaarden en beperkingen, opgenomen met ingang van 1 januari 2014 voorlopig buiten werking gesteld. Zij treden weer in werking nadat aan Nederland een derogatiebeschikking is afgegeven."

De eerstvolgende kans om een dergelijke beschikking te krijgen is in februari. Dan komt het nitraat comité van de Europese Commissie weer bij elkaar. Waarom er in december geen derogatiebeschikking is afgegeven, waarop staatssecretaris Sharon Dijksma wel inzette, is niet bekend. 

De timing van de derogatie is ietwat ongelukkig, hoewel er een groter probleem ontstaat wanneer deze helemaal niet doorgaat. In eerste instantie is het voor melkveehouders zaak om ervoor te zorgen dat er in elk geval voor 1 februari monsters jonger dan vier jaar beschikbaar zijn. Mocht de derogatie dan wel doorgaan dan is dit een van de eisen om in aanmerking te komen voor ruimere mestnormen.  

Het recht op derogatie mag alleen aan landbouwers worden toegekend nadat de Europese Commissie hiervoor expliciet toestemming heeft gegeven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

derogatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden