Tegengaan van gasvorming

Natte mest blijkt beter voor het milieu

22 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Melkveehouders moeten niet alleen rekening houden met grondwater, fosfaat, maar hebben ook te maken met behoud van de natuur. Bij dat laatste speelt de afgifte van ammoniak uit mest aan de lucht de hoofdrol. Daarmee bepaalt het de perspectieven van de landbouw. Toch is nog relatief weinig over bekend. Tijd voor onderzoek.

De laatste jaren is er al veel te doen geweest rondom de afgifte van ammoniak aan de lucht, ammoniakemissie. Het is mede het dossier waar luchtwassers in de intensieve veehouderij en steeds vaker ook de melkveehouderij hun bestaan aan te danken hebben. Toch is er nog relatief weinig over bekend.

Reden voor het Mesdagfonds, het Productschap Zuivel (PZ) en het ministerie van Economische Zaken om geld te steken in nader onderzoek. De onderzoeken lopen nog tot 2016, maar voorzichtig komen al wel de eerste resultaten naar buiten.

Zo heerste de vraag wat de mate van gasvorming beïnvloedt. Een daarvan is bij de veehouders alom bekend, namelijk de temperatuur, maar andere oorzaken waren nog niet bekend. Dat de temperatuur veel impact heeft is met name bekend omdat dit bij het mixen van mest op warme dagen voor een levensgevaarlijke situatie kan zorgen. 

Een andere gemene deler is op het eerste gezicht vocht. Hoe natter de mest, hoe lager de uitstoot van ammoniak. Dat kan geregeld worden door luchtvochtigheid, vocht in mest en de manier van uitrijden.

Andere meer voor de hand liggende oorzaken zijn bodem en wind. Daarnaast geldt hoe langer het gras, hoe kleiner de hoeveelheid gas. Ook later op de dag uitrijden heeft een positief effect op het milieu, doordat dan de straling kleiner is. 

Het zijn echter pas de eerste resultaten en er moet nog een vertaalslag plaatsvinden naar managementmaatregelen en beleid. Tegen het einde van 2016 hopen de betrokken partijen de onderste steen boven te hebben.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden