Deadline 1 juli 2017

Bij varken en kip korting op rechten te voorkomen

9 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Niet alleen melkveehouders weten nu bijna waar ze staan ook voor pluimvee- en varkenshouders bracht donderdag duidelijkheid over een mogelijke korting. Op 1 juli 2017 wordt de korting voor melkveehouders bekend gemaakt, maar ook voor pluimvee- en varkenshouders wordt dan bekend of er aanvullende maatregelen komen. 

1

juli

deadline voor korting

Over 2015 presteerden niet alleen melkveehouders het om door het sectorplafond voor fosfaat heen te breken. Ook varkens- en pluimveehouders braken door het plafond heen. Het maakte dat zij eveneens te horen kregen dat er aanvullende maatregelen ingevoerd kunnen worden om de fosfaatproductie terug te brengen. 

Donderdag werd duidelijk dat deze maatregelen tegelijk met de korting voor melkveehouders gepresenteerd gaat worden op 1 juli 2017. Dit kan in de vorm van een korting, waarvoor de wetgeving alvast een basis biedt. 'Daartoe is in het wetsvoorstel een voorziening opgenomen die het mogelijk maakt om, bij Algemene Maatregel van Bestuur, een generieke korting toe te passen op de varkens- en/of pluimveerechten.'  

Maar zover is het nog niet, want in dezelfde brief als waarin staatssecretaris Martijn van Dam, zelf in Argentinië, verwijst naar de mogelijke korting maakt hij duidelijk dat er meerdere routes zijn en een korting nog te voorkomen is. 'Een alternatieve maatregel is om de ontheffing die in het kader van de Regeling ontheffing productierechten (POR-regeling), de kaderrichtlijn het Zuivere Ei en de Kaderregeling Golden Harvest zijn verleend niet te verlengen.'  

Maar er zijn nog meer ontwikkelingen aan de gang, waardoor korten misschien niet nodig is. Bij varkens gaat het namelijk maar om een overschrijding van 1 procent. Daarbij kende de Nederlandse varkensstapel in de eerste helft van 2016 een krimp, welke niet direct door betere prijzen kan worden goedgemaakt, wat de productie van minder fosfaat aannemelijk maakt. 

Daar bovenop werd in september het Actieplan vitalisering varkenshouderij gepresenteerd. Waarin onder meer gesproken wordt van het laten stoppen van bedrijven zonder toekomst en de bedrijven op niet duurzame locaties. Het schept de verwachting dat het aantal varkensbedrijven gaat dalen van 5.000 naar 2.000. Wat eveneens gaat leiden tot een lagere fosfaatproductie. Hiervoor zijn de Stichting Vitaliseringsmaatschappij en het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij in de maak. 

In de pluimveehouderij bedroeg de overschrijding 3,5 procent. LTO en de organisatie voor pluimveehouders hebben aangegeven voor 2016 geen overschrijding meer te zien. Marktontwikkelingen maar ook trends zoals de Kip van Morgen zijn daarvoor verantwoordelijk. 

Uiteindelijk moeten de gegevens van t CBS over 2016 gaan uitwijzen of ingrijpen nog nodig is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden