Grens aan aantal dieren

Rabobank: mestfraude ondermijnt draagvlak

31 Maart 2017 - Esther de Snoo - 29 reacties

Rabobank wil krachtiger optreden tegen boeren die frauderen met mest. Dat is volgens de bank nodig om het maatschappelijk draagvlak voor de veehouderij in Nederland te behouden. 'De grens aan het aantal dieren in bepaalde regio's is beperkt', zegt Rien Nagel.

Rien Nagel, lid van raad van bestuur van Rabobank Nederland, zegt dat mestfraude vooral een cultuurprobleem in Zuid-Nederland. Nagel: 'Veehouders zouden elkaar aan moeten spreken als de mest niet netjes wordt afgezet. Dat gebeurt nu nog te weinig. Mestfraude is vooral een onderdeel van de cultuur in Brabant en Limburg.' Hij benadrukt geen politieagent te willen zijn, maar wel de invloed aan te wenden die mogelijk is om mestfraude aan te pakken. 

Rabobank wil harder optreden tegen klanten

Verbeterplan
De Rabobank wil harder optreden tegen klanten die mogelijk niet volgens de regels hun mest afzetten. De accountants bespreken de mestafzet normaal ook al met hun klanten. Als ze merken dat er iets niet klopt, dan wordt met de veehouder een verbeterplan opgesteld. Daarin staat een datum waarop de boer zijn zaken op orde moet hebben. Nagel: 'We gaan hier nog harder op inzetten. Mestfraude brengt een te groot financieel risico met zich mee en is een gevaar voor de continuiteit van een bedrijf.' 

Grens aan het aantal dieren
Nagel benadrukt dat mestfraude het maatschappelijk draagvlak van de veehouderij verder onder druk zet. 'Er is een grens aan het aantal dieren in Nederland. Neem de provincie Brabant. Daar is de grens van het aantal dieren duidelijk bereikt. Draagvlak voor groei van de veestapel onder burgers is er niet meer. Daar moeten we rekening mee houden als sector. We moeten er naar toe om met minder dieren meer te verdienen. Dat kan door meer te focussen op de toegevoegde waarde van producten."

Nagel deed zijn uitspraken vrijdag op een bijeenkomst voor landbouwjournalisten in Utrecht. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
29 reacties
Ton Westgeest 31 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10873988/Rabobank:-mestfraude-ondermijnt-draagvlak-]Rabobank: mestfraude ondermijnt draagvlak[/url]
Fraude is niet goed te praten, je benadeeld een heleboel goedwillende mensen. Maar dat juist de Rabo bank nu weer zijn grote bek opentrekt.....Fraude is vooral een cultuurprobleem bij banken, zij geven dus wel een heel goed voorbeeld! Bij banken is het vooral het verkrijgen van nog meer winst, terwijl ik mij kan voorstellen dat het bij collega's is omdat zij geen uitweg meer hebben financieel. Meneer Nagel ik zou me maar muisstil houden bij zo'n onderwerp!
Marcel 31 Maart 2017
Helemaal met je eens Ton, fraude is bij de bank blijkbaar heel normaal, en dan iets over andere willen zeggen? Meneer Nagel zou zich diep moeten schamen....! De huidige mestnormen zijn te krap, we gaan zo in Nederland woestijn ontwikkelen, dus dat mensen hun creativiteit gebruiken komt hierdoor, en dat is ook nog goed voor het milieu...! Maar creatief zijn is geen fraude....!
petatje 31 Maart 2017
Ik las vandaag die fraudebeweringen ook in de krant en die kwamen van ministeries!
En die maar roepen dat de boeren de kluit belazeren en daardoor het nitraat op plekken in Nederland boven de norm zit.
De toon is samen met de onnozelen van onze voormalige cooperatie maar weer gezet.
Ik zeg dan kom maar op met jullie beweringen en met al die boekhoudingen, diertellingen en GPS apparatuur, pak die boeven dan snel, vette bonussen voor de overheid voor economische delicten! Pak je ze niet als overheid met je leger aan controle ambtenaren dan dien je te zwijgen of je riskeert een proces wegens smaad. Eens is het genoeg met deze laster over boeren uit te strooien. Overheid kijk dan eens eerst naar je riooloverstorten en lekkende vooroorlogse rioleringen in de oude steden. Niet de grote jongen van de klas uithangen met de kleintjes pesten, zielige dienders! en arme persmuskieten die ook de ruimtes tussen de reclame elke dag maar moeten vullen!
Peer 31 Maart 2017
Frauderen is sowieso verwerpelijk en dat moet bestraft worden.
Dat de Rabobank dit nou juist zo hard meent te moeten verkondigen is op zijn minst vreemd te noemen. Namelijk de afgelopen jaren is de enige stabiele factor binnen bank frauderen. Voorts is de dagelijkse ervaring dat zij niet doet waarvoor ze is opgericht namelijk Nederlandse boeren helpen. Waar ze goed in zijn is van alles roepen in de media. Wat een arrogante en trieste toestand.
kees 31 Maart 2017
ik zeg boycot de rabobank.
Peer 31 Maart 2017
Zou Rabobank sieren als zij haar arrogantie inperkt! De ene fraude na de andere in hun eigen bank en van fatsoenlijk financieren van de Nederlandse boer is gewoon geen sprake. Ja, roepen in de media dat kunnen ze maar laten we wel zijn, ook voor een bank geldt; " geen woorden maar daden".
Maar ik ben gerust want hoogmoed komt voor de val; nog even geduld.

Oh ja, dit is geen reactie van een uitgerangeerde armlastige die gefrustreerd is omdat hij geen geld kan lenen
bob 1 April 2017
Ik vraag me af , waarom de kunstmest niet vervangen kan worden voor dierlijke mest.
Laat de rabobank zich daar druk over maken
Ton Westgeest 1 April 2017
Ja dat is idd. Lachen... ik moet 150 ton mest afvoeren, maar mag 40 ton kunstmest aanvoeren! Hoe ziek kan je het verzinnen....
Ton Westgeest 1 April 2017
Ja dat is idd. Lachen... ik moet 150 kuub mest afvoeren, maar mag 40 ton kunstmest aanvoeren! Hoe ziek kan je het verzinnen....
Nick 1 April 2017
Om de reactie van Ton nog ff wat aan te vullen: in 1 kuub = ongev. 1 ton = 1000 kg koemest zit 4 kg stikstof. In 1000 kg kunstmest zit 27 % stikstof = 270 kg!!!

Dus hij moet 150 × 4 kg stikstof afvoeren en mag vervolgens 40 × 270 kg stikstof aanvoeren. En dat is dan de mestwet zoals we die hier in Nederland hebben.
concludeur 1 April 2017
In het voorjaar stront tekort in de NOP, en dan word nog niet eens alle ruimte benut door sommigen!
Jappie 1 April 2017
Tekort aan mest int voorjaar is op te lossen door een mestopslag te bouwen en int najaar / winter deze vol te laten rijden. Er is zat te krijgen.
Calvinist 1 April 2017
Zijn er ook al maatregelen genomen tegen de fraude in het bankwezen?
Ton Westgeest 1 April 2017
O,o meneer Nagel noemen ze fraude zo bij de bank! "toegevoegde waarde van producten." De woekerpolissen, de boete voor oversluiting van een hypotheek de Libor affaire etc. Het wordt ons steeds duidelijker... maar dat is pas echt fraude, dus ssssttt...... meneer Nagel!
Abonnee
Gloria 1 April 2017
Mestfraude komt ook in Friesland voor.
Bij mij heeft een kippenboer uit Friesland het gepresteerd om in 4 jaar 9 miljoen kilo kippenvoer op ons relatienummer bij RVO op te geven.
We hebben een puur akkerbouwbedrijf met een veestapel van welgeteld 2 poezen.
mdb 1 April 2017
Aldus een bank, die barst van frauduleuze praktijken
Los eerst je eigen stront maar is op!!

Ze menen overal een oordeel over te hebben.
Blijf bij je leest!
Smits 1 April 2017
Gewoon stoppen met generiek beleid en probleemgebied (met te hoge toerekenbare gehalten) bij de wortel pakken met bedrijfspecifieke derogatie.
Zandboer 1 April 2017
Dat is toch de bank waarbij de wielrenners niet meer mee geasocieerd wilden worden vanwege financiele doping?
Porky 2 April 2017
Hou toch op met dat gelul van mest fraude, 30 tot 40% wat een imbecielen, dat zou betekenen dat er ook tientallen procenten meer vee is? Dacht dat we I&R hadden? En laat die Rabo bank zn grote smoel houden, veeg eerst je eigen straatje eens schoon, waarom hoor je ze niet meer in dr reclame spotje van " wij zijn de enige met trippel A status " juist ja ,vanwege frauduleuze handelingen, flikker op met die rabo bank, vast zetten moesten ze die gasten vanwege staats gevaarlijke activiteiten
Jos verstraten 2 April 2017
De bank krijgt er op dit forum flink van langs. Snap ik.Ondertussen heeft Nagel wel gelijk. Het aantal dieren heeft in brabant de max bereikt de politiek zet in op krimp. De nitraatrichtlijn wordt overal in nederland gehaalt behalve in zo brabant en zuid limburg. Zuid limburg heeft een excuus. Wij voeren de beslissers met argumenten om in te zetten op krimp. Wij krijgen weer extra beperkingen opgelegd in het mestbeleid. Daar solliciteren we tenminste wel naar.. Wat is de oplossing? Wij hebben de zaak simpelweg niet op orde. Diegene die zich aan de regels houd krijgt nu van de bank te horen dat de mestafzetkosten te hoog zijn en de gewasopbrengsten te laag.
Laat de rabo maar eens de daad bij het woord voegen. Niet voor het imago van
de bank maar voor het imago van ons. Maar waarschijnlijk is het gewoon grootspraak voor het imago van de bank zelf.
Jan 2 April 2017
Dieren in Nederland zijn gehouden met Varkensrechten, Pluimveerechten, en straks zijn er ook Fosfaatrechten voor de koeien.
Overige/vrije diersoorten (kan nog over nagedacht worden.
Dan is het gewoon een kwestie van controleren, handhaven en sanctioneren PUNT.
Dan komen er ook niet meer. Wel zullen deze dieren bij steeds minder ondernemers komen te zitten.
Innovatie is alleen toepasbaar als extra kosten terug verdiend kunnen worden. De wet dier aantallen zal alleen negatief effect hebben.
Verbeteringen komen alleen door innovaties.
Met wet dieraantallen komt Brabant niets verder, de andere 11 provincies begrijpen dit en zijn tegen deze wet.
Ton Westgeest 2 April 2017
Ja Jos dan kun je ook zien dat de urgentie niet hoog legt bij de politiek; de politiek zet in op krimp. Als de urgentie echt zo hoog ligt hebben ze genoeg machtsmiddelen zoals de NVWA. Wat mij vooral dwars zit is dat die banken die echt alles verkeerd gedaan hebben, en niet alleen met fraude, de boeren een soort Nazi praktijk aan willen praten om elkaar te veraden. Nagel: 'Veehouders zouden elkaar aan moeten spreken"
De banken hebben al genoeg vergald. Ik vergeet niet gauw dat een collega geen hypotheek kreeg als hij voor 150 koeien ging bouwen, wel voor een stal van 300! Moet je zien waar we nu zitten. En dan die betweters steeds weer met wijze praat aankomen. Nu wil meneer Nagel weer een voedsel minister, zorg dan dat je woordvoerder wordt voor GroenLinks of zo, maar houd je bek om die boeren tegen elkaar op te zetten!
bookeskook 2 April 2017
Ik heb zelfs het idee, dat onze huidige staatssecretaris, na de eklatante verkiezingsnederlaag, er alles aan doet om de macht als rooie regenten nog tot het laatste toe uit te buiten tegen alles wat met landbouw te maken heeft. Buitengewoon verfoeilijk en politiek incorrect, maar wel waard om zo nooit vergeten te worden!
Frans 2 April 2017
Legio "slimme" Zuidelijke boeren denken nog steeds dat anderen hun trucs niet kennen. Middels een zogeheten voer-bv hun aanvoer van fosfaat en stikstof halveren. Middels een zogeheten mestscheiding hun afvoer verdubbelen. Op deze sluwe wijze hun kosten met driekwart terug brengen. Dit ten koste van de rest van Nederland en buitenland. Helaas, deze gouden tijden van frauderende zelfverrijking zijn over. Met het vingertje hierboven verwijzen naar de frauderende Rabobank is terecht, net zo terecht als de vier vingers die daarbij naar jezelf wijzen.
vanplateringen 2 April 2017
Frans, leg jij mij eens uit hoe je fraudeert met de mest, ik kan er misschien ook nog eens iets van leren.
vanplateringen 2 April 2017
Frans, ik heb geen B.V. en doe niet aan mestscheiding.
Abonnee
erik 2 April 2017
gehaltes kunstmatig verhogen, onbetrouwbaar zijn naar afnemers en niet geleverd krijgen waar je op rekent. Ik heb niet voor niets al jaren een vaste relatie met één leverancier. Niet voor het meeste geld toe, maar voor betrouwbaarheid. Laat dat eens doordringen bij de fraudeurs, want die zijn er echt wel(alleen eigenbelang)
Abonnee
boerke 3 April 2017
Rabo is toch ook Interpolis/ Achmea. Over fraude gesproken.
john 3 April 2017
In Duitsland is geen mestoverschot, omdat daar veel meer landbouwgrond beschikbaar is, als de RABO bank zich er toch zo graag mee wil bemoeien, laat ze dan een organisatie oprichten waar de nederlandse boer op een goedkope en legale wijze zijn mest kwijt kan, zou nog met schepen kunnen ze willen toch zo graag milieubewust bezich zijn.
speklap 19 April 2017
is dit bericht nu zomaar verdwenen?
heeft Rabo zijn keutel ingetrokken?
Of is DCA teruggefloten?
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Mest

Nieuwe boerencoöperatie daagt mestregelgeving uit

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden