Schaalgrootte imponeert. Dat geldt zeker als je langs de percelen van Agrico Lindau rijdt. Dit Duitse akkerbouwbedrijf in Saksen-Anhalt verbouwt tal van gewassen op circa 4.000 hectare grond. Duitse degelijkheid, ondernemerschap en het "fingerspitzengefühl" zijn de factoren die het geheel draaiende houden.
De 'pop-up redactie' van Boerenbusiness bracht een bezoek aan het bedrijf en doet verslag.
Wat is Agrico Lindau?
Agrico Lindau is een gecombineerd akkerbouw- en loonwerkbedrijf met een coöperatief bedrijfsmodel, wat in eigendom is van 12 families. Dagelijks werken er ruim 30 medewerkers. In het hoogseizoen worden extra medewerkers uit Oost-Europa ingevlogen. Het bouwplan voor dit seizoen is opgedeeld in 650 hectare raapzaad, 800 hectare rogge en 650 hectare suikerbieten. Ook tarwe en maïs zijn ruimschoots ingezaaid.
Lage bodempunten
Het bedrijf is een samenvloeisel van relatief kleine akkerbouwbedrijven, van zo'n 50 hectare groot. Net als in andere delen van Oost-Duitsland is de grond onder het bedrijf zanderig en schraal. In Duitsland wordt de bodemkwaliteit afgelezen aan het aantal bodempunten die per perceel kunnen variëren tussen de 0 en 100. Hoe meer bodempunten, des te vruchtbaarder de grond. Bij Agrico Lindau variëren de bodempunten grofweg tussen de 25 en 50. Dit is relatief laag ten opzichte van andere gebieden, waar de percelen de 80 punten weten te overtreffen.
Van de 4.000 hectare grond wordt ongeveer 3.000 hectare gepacht. De rest is in eigendom. De grondprijs hier is overigens een schrijntje in vergelijking tot Nederland. Voor circa 15.000 euro per hectare worden de percelen verhandeld. De pachtlooptijd die het bedrijf hanteert, is minimaal 10 jaar. Dit is nodig voor continuïteit en om de percelen rendabel te krijgen.
Drainage en mest
Vanwege het droge landklimaat in Saksen-Anhalt is de vochtbalans in de bodem cruciaal. Daarom is het bedrijf overtuigt van de voordelen van een goede organische stofbalans. Jaarlijks importeert het bedrijf ongeveer 4.000 ton bewerkte mest uit Nederland. Droge kippenmest werd in het verleden ook gebuikt. Uit kostenoogpunt rekent bewerkte mest echter beter. Met veehouderijbedrijven in de buurt worden mest en stro onderling verhandeld. De bodems hier zijn gevoelig voor waterpieken. Al 130 jaar wordt daarom gebruik gemaakt van drainage. Vandaag de dag telt het bedrijf meer dan 1.000 kilometer aan drainage.
Een scherpe kostprijs is belangrijk. De gepassioneerde rekent voor: 'Wij betalen afzonderlijk voor mest, diesel en gewasbeschermingsmiddelen circa 500.000 euro per jaar.' Omdat de opbrengsten ieder jaar variëren is de kostprijs bepalend voor de uiteindelijke marge. Ook is Agrico Lindau overtuigt van de voordelen van precisielandbouw en datagebruik. Het gevoel gaat echter boven de harde data. Dagelijks worden de percelen doorlopen, beoordeeld en indien nodig bewerkt. 'Daarmee maken wij het verschil ten opzichte van collega-akkerbouwers die op veel betere gronden boeren', aldus de Duitse akkerbouwer.
Suikerbiet is geen melk
De uitdaging voor dit jaar is het einde van het suikerbietquotum in Europa. Net als in Nederland leeft dit ook volop in Duitsland. Agrico Lindau heeft dit jaar het areaal verdubbeld tot 650 hectare. Dat is een blijk van vertrouwen in de markt. Volgens de ondernemer is het niet zinvol om vergelijkingen te trekken met de melkveehouderij aangaande het einde van het quotum.
In tegenstelling tot melkveehouders kunnen akkerbouwers snel schakelen. Daarbij wordt de markt bepaald een handjevol verwerkers. Slechte jaren en goede jaren gaan elkaar daarom waarschijnlijk afwisselen, zo spreekt de ondernemer die voor dit jaar volop inzet op extra hectares.
Pop-up redactie
De ‘pop-up redactie’ van Boerenbusiness doet deze week verslag vanuit de deelstaat Saksen-Anhalt (Oost-Duitsland). Daar onderzoekt zij de exportmogelijkheden van Nederlandse mest naar die landbouwregio. De redactie bezoekt onder meer Duitse akkerbouwers en volgt Nederlandse mestverwerkers en –exporteurs.
Alle artikelen over deze handelsmissie zijn hier te vinden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10874738/agrico-lindau-groot-groter-grootst][/url]