Pop-up redactie doet verslag

'Ken de lokale mestmarkt in Duitsland'

7 Juni 2017 - Wouter Baan

Duitsland kan helpen om het Nederlandse mestprobleem op te lossen. Daarom organiseerde De Boer Op Advies en Bureau Mest Afzet (BMA) in samenwerking met het Landbouwbureau van de Nederlandse Ambassade in Berlijn een handelsmissie naar de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt.

De 'pop-up redactie' van Boerenbusiness nam deel aan deze missie en sprak me de organisatoren van de mestmissie.  

Duitsland interessanter dan Polen
Lieke Boekhorst van De Boer Op Advies, en organisator van de handelsmissie, laat weten dat veel mestexporteurs hun weg al vinden in West-Duitsland. Boekhorst: 'Daarom richt deze missie zich juist op één deelstaat in Oost-Duitsland. Dit is op papier interessanter, dan bijvoorbeeld Polen, vanwege de kortere transportafstand.'

Wet- en regelgeving vaak struikelblok

In een NMI-rapport (Nutriënten Management Instituut) uit 2014 kwam Saksen-Anhalt naar voren als een interessante deelstaat voor de export van dierlijke mest uit Nederland. 'Tijdens deze reis proberen wij de wensen van Duitse akkerbouwers te concretiseren.' Ook richt het programma zich op de wet- en regelgeving in Duitsland. 'Vanwege de complexiteit vormt dit in de praktijk vaak een struikelblok voor mestexporteurs die buiten Nederland zaken willen doen.'

De Boer Op Advies speelt vooral een verbindende rol tussen de verschillende partijen in de keten. Vanwege de goede ervaringen ligt een nieuwe mestreis in het verschiet. 'Wellicht dat we volgend jaar daarom een mestreis organiseren naar bijvoorbeeld Roemenië of Frankrijk', aldus Boekhorst.

Kennis van de lokale markt
Volgens Kirsten Peeters, Landbouwattaché bij de Nederlandse ambassade in Berlijn, gaat ruim een kwart van de totale Nederlandse agrarische export naar Duitsland. Specifiek voor de mestexport geldt dat tweederde vanuit Nederland naar Duitsland gaat. Duitsland is voor Nederland dus een van de belangrijkste handelspartners. Peeters: 'Een goede handelsrelatie gaat verder, dan het uitsluitend leveren van een product en daarom ondersteunen wij deze handelsmissie, die zich ook richt op kennisuitwisseling.'

Tweederde van de Nederlandse mest gaat naar Duitsland 

Het NMI heeft in 2014 een studie uitgevoerd naar de exportmogelijkheden van mestproducten naar de oostelijke deelstaten in Duitsland. Dat was in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en het Landbouwbureau van de Nederlandse Ambassade in Berlijn. Daar kwam Saksen-Anhalt naar voren als een van de kansrijke deelstaten. Het hebben van kennis over de plaatselijke landbouwstructuur, regelgeving, bodemkwaliteit en nutriëntenbehoeftes is volgens Peeters belangrijk, willen ondernemers hun mestproducten kunnen verkopen.

Pop-up redactie
De ‘pop-up redactie’ van Boerenbusiness doet deze week verslag vanuit de deelstaat Saksen-Anhalt (Oost-Duitsland). Daar onderzoekt zij de exportmogelijkheden van Nederlandse mest naar die landbouwregio. De ‘pop-up redactie’ bezoekt onder meer Duitse akkerbouwers en volgt Nederlandse mestverwerkers en –exporteurs.

Alle artikelen over deze handelsmissie zijn hier te vinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden